Yavuz: "Tek bir eski eseri daha kaybetmeye tahammülümüz olmamalı"

Kenan Yavuz tarafından Akyaka Köyü'nde restore ettirilen tarihi çeşmede sona gelindi. İşte detaylar...

Yavuz: "Tek bir eski eseri daha kaybetmeye tahammülümüz olmamalı"
Bayburt Postası - Kenan Yavuz tarafından Akyaka Köyü'nde restore ettirilen tarihi çeşmede sona gelindi. Dokusu bozulmadan yenilenen, duvarları ve çatısı güçlendirilerek yeniden inşa edilen tarihi çeşme, çevre düzenlemesinin ardından bölgede keyifli bir mola durağı olarak hizmet vermeye başlayacak. 

(Tarihi Akyaka Köyü çeşmesi, restorasyon öncesinde bu haldeydi...)

(Şu an onarımı devam eden tarihi çeşmenin son görüntüsü... Onarımın ardından çevre düzenlemesi yapılarak, çeşme etrafında sosyal bir yaşam alanı oluşturulacak...)


Köyde bulunan ve tarihi çeşme restorasyonuna eklenen taş şömine ise bu bölgede verilecek molalara ayrı bir keyif katacağa benziyor. Tarihi Akyaka Çeşmesi'nin çevre düzenlemesinin ardından Eylül ayında açılması bekleniyor.

Konu ilgili kısa bir açıklama yapan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "değerlerimize sahip çıkarak, hem tarihimizi ve belleğimizi canlı tutmamız gerekiyor, hem de bu eserlere hak ettiği saygıyı göstererek yüzyıllardır buradan içtiğimiz suya şükrümüzü sunmak istiyoruz" dedi. 

Bayburt ve çevresinde yüzlerce tarihi eserin kendilerine uzatılacak eli beklediğini ifade eden Yavuz, "artık tek bir eski eseri daha kaybetmeye tahammülümüz olmamalı, kaybedecek kadar kaybettik, elimizde kalanları hep birlikte teker teker ayağa kaldırmalıyız" dedi. 

Beşpınar Köyü'nde oluşturduğu Kenan Yavuz Konağı ve Kültür Evi'nin misyonlarından birinin de bölgede bulunan tarihi eserlere elini uzatmak olduğunu açıklayan Yavuz, "evimizden, köyümüzden başlayarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz, hiç bir ayrım yapmadan tüm hemşerilerimizi bu duyarlılığa davet ediyor, eski eser konusunda hassasiyet bekliyoruz" çağrısında bulundu. 

Bayburt'u yaşayan ve ayakta kalan kültür zenginliğinde bir adım daha öne çıkarmak istediklerine vurgu yapan Yavuz, "umuyorum ki bu çağrımız ve başlattığımız farkındalık hemşerilerimiz tarafından ilgiyle karşılanacak, destek görecektir" dedi. 

Yavuz, konu ile açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Bayburt'un tarihi eserlerinin bir envanterinin yapılması ve korumaya alınması için Bayburt Valiliği'nin bir çalışma başlattığını memnuniyetle öğrendim. Akayaka Köyü çeşmesinin onarımına destek olan herkese teşekkür ediyorum. Daha yapılacak çok iş var. Bu konularda, el ele verirsek bu kadim toprakları yeniden şaha kaldırabiliriz. Bayburt merkezden başlamak üzere çarpık yapılaşma ve betonlaşmaya artık dur demek ve boğulan, adeta yok olmaya yüz tutan tüm konaklarımızı, camilerimizi, bize emanet miras olan kiliseleri, çeşmelerimizi, köprülerimizi yeniden hayata döndürmeliyiz."
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.