Vali Odabaş, köy yatırımlarını anlattı

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, il genelindeki köy muhtarlarıyla bir araya geldi.

Vali Odabaş, köy yatırımlarını anlattı
Bayburt Postası - Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, il genelindeki köy muhtarlarıyla bir araya geldi. Göreve geldiği günden bu yana vakit buldukça köylere ziyaret gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 30'a yakın köyde incelemelerde bulunduğunu belirterek, köylere götürülen hizmetler ve yaşanan aksaklıklar hakkında bilgi verdi. 

Vali Yardımcıları Abdulhamit Karaoğlu, Ali Höl ve Ali Gökay, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi ve özel idare çalışanlarının  katılımıyla Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Vali Yusuf Odabaş, köylerdeki asfalt, içme suyu ve kanalizasyon hizmetleri hakkında bilgi verdi. 

Odabaş, konuşmasında şu ifadelere yerdi:

“Uzun bir kış sezonundan sonra, İlkbaharla birlikte yaza girmiş oluyoruz. Dolayısıyla özellikle Devlet Su İşleri, İl Özel İdare ve diğer yatırımcı kuruluşların çok hızlı bir şekilde çalışarak köylerde yaşayan vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilme imkânına kavuşacağız. Uzun bir kış geçirdik, ancak uzun bir kış süresi içerisinde de özellikle büyük köylerimiz ağırlıklı olmak üzere Bayburt’umuzu ve Bayburt’un köylerini tanımak adına 30’a yakın aşan köyümüzü ziyaret ederek vatandaşlarımızın, talep ve arzularını bir nebzede olsa yerinde izleyebilme imkânı buldum. 

"Yollarda bakım ve onarım yapılması gerekmektedir"

"Köylerimizde yaşayan insanların, şehirde yaşayan insanlarımızın imkanlarına kavuşması devlet olarak bizim öncelikle görevimizdir. Tüm köylerimizi gezemediğim için sorunlarını ve talepleri yerinde göremedim. Çalışma sezonu öncesi siz değerli muhtarlarımızı ilimize davet ederek taleplerinizin ve  görüşlerinizin  alınmasında da büyük fayda olduğuna inanarak bugün burada toplandık. Gördüğüm aksaklıkları ve eksiklikler veya sizden istediğim bir takım talepleri burada sizlere ileteceğim. Köy yollarımız büyük oranda asfalt yapılmış, birinci kat asfalt olduğu için zamanla gerek ağır kış şartları ve ağır araçların geçmesi nedeniyle yollarda bakım ve onarım yapılması gerekmektedir. Yeterli ödeneği devletten hükümetimizden temin edebilirsek bu yollarımızın ikinci kat asfaltını yapmak için gayret sarf edeceğiz." 

"Muhtarlarımızdan bir takım taleplerimiz var"

"Ancak mevcut yollarımızın korunması açısından köy muhtarlarımızdan bir takım taleplerimiz var. Kış aylarında yağmur ve kar yaz aylarında ise güneşin fazla ısıtması nedeniyle yollarda bir takım aşınmalar meydana gelebiliyor. Yaz aylarında vatandaşların arazilerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde araziden çıkan taş ve benzeri malzemelerin yol kenarlarında bulunan şarampollere dolması nedeniyle kar ve yağmur sularının yolda tahribatlara yol açmasına ve yolun bozulmasına neden olmaktadır. Sizlerden istediğimiz bu şarampollerin kapanmasını önleyici tedbirleri almanızdır. Bu konuda bizde sizlere yardımcı olacağız. Gerekirse Özel İdareden ekipler gönderip oraların açılmasında sizlere yardımcı olacağız."

"Ödeneklerimizi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor"

"Diğer bir konu gördüğüm kadarıyla, birçok köyümüzde kanalizasyon ve arıtmalar yapılmış, yapılan arıtmalar genellikle köye yakın yerlerde yapıldığı için kokuya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra hayvanların atık suyu ve katı atıkları kanalizasyona bağlanmış, buda kısa sürede kanalizasyon çukurlarının dolmasına ve arıtmaların işlemez hale gelmesine neden olmaktadır. Hayvanların gübrelerini kanalizasyon şebekesine bağlıyorsanız, o şebekenin tıkanmasın için en az iki ayda bir temizlenmesi gerekiyor. O tedbirleri de sizin almanız gerekmektedir. İlimiz Türkiye’nin en küçük ili olması nedeniyle gelen ödeneklerimiz kısıtlı, ödeneklerimizi de en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Gelen ödeneklerle yapılan yatırımların kısa sürede elden çıkmasını önleyici tedbirleri hep birlikte almak zorundayız. Sizlerinde takdir ettiği gibi bu hayvan atıkları her türlü kirliliği bünyesinde barındıran atıklardır. Bu yüzden atıkların köyün dışında bahçelerde kullanılması daha uygun olacaktır. Bu konuda yine sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Köy Bütçelerini ve alacağınız kararları düzenli bir şekilde deftere işleyerek, getirip bize tasdik ettirmeniz gerekmektedir."

"Köy bütçesinin yüzde 20'si eğitime" 

"Köy bütçesinin yüzde 20’sini köy okulunda okuyan öğrencilerimizin ihtiyacını karşılamak üzere aktarılması zorunluluğu vardır. Taşımalı eğitimle gelen diğer köylerin bütçelerinden yardım yapılamamaktadır. Bizim taşımalı eğitime geçmekteki amacımız, çocukların daha iyi eğitim almasını sağlamak içindir. Yoksa her köye öğretmenler görevlendirerek, köyde okullar devam ettirilebilirdi. Ancak sizde takdir edersiniz ki dört sınıflı bir okulun bir köyde bulunması öğrencilerin iyi yetişmesi acısından bir engel teşkil etmektedir. Onun için çocukların iyi yetişmesi için her sınıfta müstakil bir öğretmenin eğitimi ağırlıklı olsun düşüncesiyle taşımalı eğitime geçilmiştir. Taşımalı olsa bile köy bütçesinden o okula yardım etmek gerekmektedir. Bütün köylerimiz bizim köylerimizdir, bütün köylerimizin ihtiyaçları da bizim ihtiyaçlarımızdır. Biz bu şekilde algılıyoruz."

"Araç parkı güçlendi"

Özel İdarenin araç gereç kısmının geliştirilmesi için gayret sarf ettik. Bu araç ve gereçleri de sizin köyünüzün ihtiyaçları için kullanacağız. Meclis başkanımız ve encümen üyelerimiz ile birlikte özel idareyi daha etkin bir hale getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu gayretin içerisinde sizin de desteğinize ihtiyacımız var. İnşallah hep birlikte çok daha güzel çalışmalar yaparak köylerimizin yaşam standartlarını yükseltmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

Toplantıda 2014 ve 2015 yıllarında Özel İdare tarafından köylere yapılan yatırımlar hakkında bilgi verildi. Toplantı köy muhtarlarının köyleri ile ilgili sorun ve taleplerini iletmesiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.