Unutulan destanın şehidi: Miralay Sabri Bey

Kop Savunması ile ilgili tarihin karanlık sayfalarına sıkıştırılan detaylar tesadüfen de olsa ortaya çıkıyor.

Unutulan destanın şehidi: Miralay Sabri Bey
Bayburt Postası - Şehit Miralay Sabri Bey’in kabri restore edildi. Kop Savunması ile ilgili tarihin karanlık sayfalarına sıkıştırılan detaylar tesadüfen de olsa ortaya çıkıyor.

Türk tarihinin en şanlı destanlarından biri olan Kop Savunması şehitlerinden Şehit Miralay Sabri Bey’in kabri Bayburt Belediyesi tarafından yeni baştan restore edilirken, bir bakıma meçhul mezarın gerçekte kime ait olduğu da tescillendi.

9. Piyade Tümen Komutanı Miralay Sabri Bey, savaşın sürdüğü 15 Temmuz 1916 günü Rus süvari birliklerinin hücumu karşısında kontrolsüz geri çekilen erleri durdurma gayreti içerisindeyken atının üzerinde alnından vurularak şehit olmuştu. Emekli Albay Atilla Güler’in yazdığı ‘Şanlı Kop Savunması’ adlı kitapta şehadeti hakkında verilen bu bilgileri gündeme getiren yazarımız eski Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Kaleardı Mahallesi’ndeki ‘Şehit Albay Sabri Bey’ yazısı dışında herhangi bir tarih ve açıklayıcı bilgi bulunmayan mezarın kitaptaki detaylarına dikkat çekmişti.

Miralay Sabri Bey’in nasıl ve ne zaman şehit düştüğü böylece belirlenirken, şehidin defnedildiği Kaleardı Mahallesi’ndeki meçhul mezarı da bu bilgilerle yeniden ortaya çıkarıldı.

İlk kez anılacak

Bayburt Belediyesi tarafından mezarı restore ettirilen Şehit Miralay Sabri Bey, önümüzdeki günlerde anılacak. Bu yıl 22’incisi düzenlenecek Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri’nin programında Kop Savunması'nın komutanlarından Şehit Miralay Sabri Bey’in mezarı da ziyaret edilecek.

Unutulan destanın unutulan şehitlerinden biri olan Albay Sabri Bey, böylece ilk kez anılmış olacak.

Yola bitişik tarihi mezar!

Öte yandan restore edilen tarihi mezarın yeri, dikkat çekti. Daha önce ağaçlık alanda zor seçilebilen mezar gün yüzüne çıkarılırken, yenileme çalışmalarının ardından trafiğe açık yola bitişik olması ise göze çarptı.

Eskiden mezarlığa müsait olduğu anlaşılan alandan yol geçmesinin ardından ortada kalan mezarın yıllar sonra restore edilmesini sevinçle karşılayan çevre sakinleri, ziyaretçiler açısından etrafının genişletilmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 8 yıl önce

Önemli bir hizmet, bir de yolun ortasında olmasaymış..

Avatar
Okta Gulser Tolay 8 yıl önce

Bu kutsal hizmete öncülük yapan ve emeği geçen sevgili Baybutlulara sonsuz teşekkürler. Bahsettiğiniz aziz şehidin torun uyum. Çok duygulandim.Tarifi imkansız gurur duydum.ileri yaşıma rağmen ziyarete gelmek çok isterim.Cok mutlu oldum.Kutlarim sevgi ve saygilarimla