Türkiye'de yılın ahisi seçilen Recai Purutoğlu kaftanını giydi

Türkiye'de ve Bayburt'ta Yılın Ahisi seçilen tandır ustası Recai Purutoğlu kaftanını giydi.

Türkiye'de yılın ahisi seçilen Recai Purutoğlu kaftanını giydi
Bayburt Postası - 52 yaşındaki tandır ustası Recai Purutoğlu'nun Türkiye Yılın Ahisi seçilmesinden dolayı tören düzenlendi. Veysel Mahallesinde Recai Purutoğlu'na ait imalathanede gerçekleşen törene Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Ticaret İl Müdürü Erkan Zengin, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Selahattin Karaman, Bayburt Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Yöney, Bayburt Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Burhanettin Kahrıman, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu katıldı.

Törende yılın ahisi Recai Purutoğlu'na, yılın kalfası Salih Temuçin ve yılın çırağı Büşra Kocabey'e plaket ve çeşitli hediyeler verildi. 

Törende bir konuşma yapan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Esnaf Odaları ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirmelerde Recai Purutoğlu'nun Türkiye’de yılın ahisi seçildiğini hatırlatarak, "Osmanlı geleneğinde esnaf eğer sanatla uğraşıyorsa, zanaatkar ünvanı da verliyordu. Recai Purutoğlu yılın ahisi olmasının yanında ilimizin en önemli zanaatkarlarındandır. Burada da imal ettiği ürünlerin bazıları görülmektedir. Gerçekten hepsi birbirinden önemli eserlerdir. Ayrıca burası 'Puruthane' olarak biliniyor. Belki Türkiye’de imalat yapılan son Puruthane burasıdır. Bizler kendisini destekliyoruz. Bundan sonra da kendisinin daha güzel imalatlar yaparak bu mesleği yaşatacağına inanıyorum. Yılın ahisi seçilmesinden dolayıda kendisini tekarar tebrik ediyoruz. Bu güzel sanatı bundan sonra da yaşatmasını temenni ediyoruz" dedi.  

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci de yaptığı konuşmada, "Bayburt’ta yılardır bu işi yürüten Purut ailesinin bugün burada Türkiye’de bir ahilk teşkilatının gerçek manada temsilciliğini yapmasından dolayı Bayburtlular olarak gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tabi bu geleneksel sanatı ve geleneksel yapıyı devam ettiriyor. Biz de her zaman bununla gurur duyuyoruz. Belediye olarak bu tür hizmetlerin ve bu geleneksel dokunun yaşatılması adına her zaman destek olacağımızı ifade ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Recai Purut ise, "Tarihte büyük büyük öneme haiz olmuş ahilik teşkilatı günümüzde de görevine devam ediyor. Bunun ödüle layık görülmek beni çok bahtiyar etti" şeklinde konuştu. 

Recai Purutoğlu kimdir?

Bayburt'ta yaşayan 52 yaşındaki tandır ustası Recai Purutoğlu, dede yadigarı mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için yıllardır çamura şekil veriyor.

Çocuk yaşlarda babasından öğrendiği mesleğinde 40 yılı geride bırakan Purutoğlu, geçmişte insanların günlük yaşamında önemli yeri olan ancak yeni teknolojilerle kullanımı azalan tandır yapımını, babasının vasiyeti üzerine devam ettiriyor. Recai ustanın Karasakal Mahallesi'nde dedesinden kalan, geçmişi 800 yılı aşan, eviyle iç içe olan mütevazi atölyesinde geleneksel usullerle yaptığı ve geçmişin izlerini taşıyan tandırlar, sayıları az olsa da Türkiye'deki bazı illerin yanı sıra yurt dışından da alıcı buluyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.