Tarihi hamam için müze önerisi

Yıkılmaya yüz tutmuş Bent Hamamı için önemli bir açıklama geldi.

Tarihi hamam için müze önerisi
Bayburt Postası - Yıkılmaya yüz tutmuş tarihi Bent Hamamı için önemli bir açıklama geldi. Bayburt'un en eski tarihi hamamlarından biri olan Bent Hamamı'nın restoresi yapıldıktan sonra öz dokusunu kaybetmeden müze veya kütüphaneye dönüştürülmesi yönünde proje yapılabileceği belirtildi.

Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) Müdür Vekili Yasin Taşkesenlioğlu, Erzurum'daki Tarihi Asker Hamamı'nın Erzurumlu Emrah Müze ve Kütüphanesi'ne dönüştürüldüğünü ve konumu itibariyle Bayburt'un en önemli hamamı olan Bent Hamamı'nın da Kültür Bakanlığı'na yapılacak bir proje ile müze veya kütüphaneye dönüşebileceğini kaydetti.

Tarihi Asker Hamamı'nda Erzurumlu ünlü siyasetçiler ve gazetecilerin eşyalarının da teşhir edildiğini, Erzurum sohbetlerinin yapıldığını söyleyen Taşkesenlioğlu, "Bayburtlular için güzel bir mekân olur, okur yazarlar için vatandaşlar için bir buluşma ve çalışma kültür evi olabilir. İsmi de Şair Zihni Kültür Evi veya müzesi, kütüphanesi şeklinde konulabilir" dedi.

Bent Hamamı'nın koruyuculuğunun Akkoyunlu Ferahşat Bey Ailesi adına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olduğunu, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre ise, restore projesinin yapıldığını ama yüksek maliyetinde dolayı projenin askıda olduğunu belirten Taşkesenlioğlu, "Eğer bu projenin maliyeti karşılanır ve ön restorasyon yapılırsa, sonrasın da kütüphane veya müzeye dönüşümü sağlanabilir" diye konuştu.

Taşkesenlioğlu, tarihi hamamı harap halinden kurtaracak ve tüm Bayburt halkının hizmetine daha faydalı bir şekilde sunulmasını sağlayacak proje hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Konum itibariyle çok önemli bir yerde"

"Bayburt'un 3 tarihi hamamından bir olan Bent Hamamı konum itibariyle çok önemli bir yerde. Çoruh'un kenarında Bayburt Kalesi'ne bakıyor. En değerli hamamıdır bu açıdan. Bugün bu hamam yıkılmaya yüz tutmuş bir durumda. Ferahşat Bey Vakfı'na ait bir hamam,  Akkoyunlular'dan kalmadır. Yani Akkoyunlu Ferahşat Bey'in ailesi tarafından bu hamam bir dönem vakıf olarak işletilmiş. Daha sonra da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş. Bugün aile adına Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü söz hakkına sahip kuruluşudur. Bent Hamamını gezdiğimiz zaman deforme olmuş bir hamam. Bayburt Taşı kullanılıp bakım da yapılmadığından dolayı bazı kısımları yıkılmaya yüz tutmuş bir yer."

"Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi"

"Yalnız bu hamam hakkında şöyle bir restorasyon ve ıslah çalışması yapılabilir. Erzurum'da Yoncalık Mahallesi'nde Tarihi Asker Hamamı olarak bilinen hamam var. Yanılmıyorsam 1999 yılında belediye tarafından restore edildi. Benim çocukluğumun da geçtiği yerledir buralar. Bugün Bent Hamamı nasılsa o dönemki Asker Hamamı da o şekildeydi. Erzurum Taşı'ndan yapılmış ama yıkılmış, kullanılmayan işlevini kaybeden bir hamamdı. 1999'daki ön restorasyon çalışmasından sonra etrafı istinat duvarları ile çevrilip koruma altına alındı. Bu hamam için 3-4 yıl önce belediye ve yerel idarecilerin öncülüğünde yeni bir proje yapıldı ve ıslah edilmeye çalışıldı. Kültür Bakanlığı'ndan da bir proje yapıldı. Bu proje kapsamında hamam kendi öz dokusunu muhafaza etmek suretiyle kütüphaneye çevrildi. Ana kullanılan ısınmalık bölümü kütüphanenin asıl bölgesini oluşturdu. Sonra soyunmalık kısımları filan konferans ya da konuşma yeri olarak dizayn edildi. Kitapları Kültür Bakanlığı tarafından karşılandı ve bugün çeşitli projelere imza atılan Erzurumlu Emrah Müze ve Kütüphanesi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Burada Farsça, Osmanlıca kurslar veriliyor, çeşitli etkinlikler yapılıyor. Öğrenciler ve Erzurum okur-yazar kesimin sürekli buluştuğu, Erzurum sohbetlerinin yapıldığı bir yer. Bunun yanı sıra ünlü kişilerin, özellikle siyasetçi ve gazetecilerin de miras bıraktıkları eşyaları teşhir ediliyor. Dolayısıyla böyle bir kültür evine dönüştü."

Restore projesi hazır ama askıda

"Bunu gördükten sonra Bayburt'ta da yapabilir miyiz diye bir düşünce hasıl olmuştu. Bent Hamamı hacim olarak Asker Hamamı'ndan nispeten biraz daha küçük olmasına rağmen bu kütüphane özelliği taşıyabilecek buna dönüştürülebilecek bir yapıda Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü irtibata geçtiğimizde bu hamamın restoresi için bir proje yapıldığını ama yüksek maliyetinden dolayı bu projenin karşılanamadığını finanse edilemediğini ve projenin askıda olduğunu öğrendik. Eğer bu projenin maliyeti karşılanırsa hazır olan bir proje sadece maliyeti karşılanacak ve ön restorasyon yapıldıktan sonra da kütüphaneye dönüşümü sağlanacak şekilde Bayburtlular için güzel bir mekân olur, okur-yazarlar için, vatandaşlar için bir buluşma ve kültür evi olabilir. Şair Zihni Kültür Evi veya müze ve kütüphanesi olarak hayata geçebilir. Konum olarak çok uygun, yani yazları için özellikle dış mekanda çok iyi. Düşünebiliyor musunuz, çeşitli seminerler, kurslar verildiğini, Bayburt konuşmalarının yapıldığını, Ramazanlar'da çeşitli kültür etkinliklerinin düzenlendiği çok önemli bir buluşma noktası olabilir. Burada hem tarihi bir yapı kurtarılmış olur, hem de faydacı bir şekilde topluma kazandırılmış olur. Bent Hamamı bu manada önemli. Ferahşat Bey Ailesi varislerinin de onayı alınabilir bu konuda. Bu işin 3 tane ayağı var, biri vakıflar, bir diğeri kültür bakanlığı, üçüncü ayağı da yerel idareciler. Bu işi 3 sac ayağı şeklinde yürütülebilir ve bu Bent Hamamı'nın kültür ve müze evine dönüştürülmesi sağlanabilir."

*Bu haber, 14 Ocak 2015'te Bayburt Postası'nda yayınlandı.

İLGİLİ HABER: 

*



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet pamuköz @d. ali daştan 9 yıl önce

şair gibisin be daştan bey.bayburtun tarihi emanetleri erzurum ve eskişehirde çürümeye terk edilmiş,yazık.özellikle sn özbek beye duyrulur.

Avatar
abdullah biricik-bursa @ahmet pamuköz 9 yıl önce

bayburta devasa bir müze gerekli,ki emanetler yerini bulsun,bayburt il kültür müdürlüğü dikkate alır,ve sn vekile duyrulur,sizlere katılıyoruz,sılaya selam.

Avatar
ahmet aydın 9 yıl önce

restore et işlet modeliyle veya eski eser koruma katkı payı kullanrak belediye ,özel idare valilikle beraber bent hamamını restore edebilirler.veya mülkiyeti vakıflara devreilise vakıflar tarafından restore edilerek fonksiyon verilir yöneticiler biraz gayret etsinler

Avatar
mustafa 9 yıl önce

hocama helal olsun erzurumlu olmasına rağmen bayburt için çalışıyor. allah yardımcınız olsun hocam

Avatar
d. ali daştan 9 yıl önce

askıya alanlarmı var, yoksa gerçekten askıdamı diye tarihe bir not düşelim.

Avatar
Mustafa h 9 yıl önce

Bir şeyi asıl amacından başka işlerde kullanmak bizde var hamamsa restore edilip yine hamam olarak kullanılsın kütüphane yapacak yer mi yok

Avatar
TUNCAY YANIK 9 yıl önce

SAYIN VEKİLİM BUNA EL ATMANIZ LAZIM KIRIKKALEDEN SELAMLAR

Avatar
ahmet pamuköz 9 yıl önce

büyük müze olacak yer,,kız sanat okulu,m.e.b.il müd,anlaşarak yapılmalı..,,hamamlar ise,aslına uygun olarak yapılmalı,bld ve valilik ve sizler öncü olmalı,saygı ile.