Tarihi binaya 'eğreti' sıva!

Hemen hemen her gün bir tarihi yapıya yapılan 'keyfi' uygulamalar zincirinin son halkası olan bu çalışmanın amacı ne olabilir?

Tarihi binaya 'eğreti' sıva!
Bayburt Postası - Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan ve Bayburt'un en görkemli taş yapılarından olan eski Kız Meslek Lisesi binasının bazı cepheleri, geçtiğimiz pazar günü yapılan alelacele çalışmayla beton sıva dökülerek, boyandı!

Daha önce çehresi defalarca değiştirilen, kimliğinin bozulması için yoğun çaba harcanan, penceleri pvc ile modernleştirilen(!) tarihi bina bu defa da taş üzerine sıva ve boya yapılmak suretiyle yeni bir imtihana tabi tutuldu!  

Hemen hemen her gün bir tarihi yapıya yapılan 'keyfi' uygulamalar zincirinin son halkası olan bu çalışmanın amacı ne olabilir? Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde "küçük tadilatlar kapsamında yapılan bir çalışma" olarak açıklanan uygulama ne kadar doğru? 

Günümüzde Çoruh Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak hizmet veren ve tahminen 1 yıl sonra boş kalarak, yerinin kıymetli olmasından dolayı yıkılması için çaba harcanacak bu tarihi binaya uygulanan tahribat ne zaman son bulacak?

Bu bina Bayburt'un kent kimliğinde ve Cumhuriyet Caddesi silüetinde önemli bir yapı taşı mı, değil mi? Değerli ve koruma altında olan yapılardan biri ise bu keyfi uygulama nasıl yapılabiliyor? 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
saika 9 yıl önce

Bilip bilmeyen herkes fikrine göre zikirde bulunmuş.haberi yapan arkadaşların derdi sanırım üzüm yemek değil bağcıyı dövmek... haberde kullanılan resmi görenler sıva yapılan yerin resme bakarak sanki dış cepheymiş gibi bir algı oluşturulmuş , söz konusu resmin olduğu duvar binanın içinde yer alan avlunun iç duvarıdır artı sıva yapılan alan kesinlikle haberde belirtildiği gibi taş üzerine yapılmış bir sıva durumu değildir...

Avatar
bekkeb -1 9 yıl önce

Öncelikle bu haberin yalan ve manipülatif olduğunun bilinmesi gerekir. Alttaki yorumlara bakılırsa verilmek istenen “ALGI” verilmiştir. Bu binayı ele geçirip “Basın Müzesi” veya “Şehir müzesi” adı altında kimlere peşkeş çekilmek isteniyorsa sağolsun Murat Bey; onların ekmeğine yağ sürmüştür. Murat Bey’e de bu asılsız ve çarpıtmalı haberi yakıştıramadım, Bayburt Postası’nın özgünlüğüne gölge düşürmüştür. Lütfen 2. Yorumu da okuyun…

Avatar
bekkeb -2 9 yıl önce

Haberin aslı şudur: Bahsedilen alan dört tarafı bina ile çevrilmiş binanın tam ortasında dışarı ile bağlantısı ve girişi olmayan üstü açık bir holdür. Burasının dört taraftan çatı akıntıları hole akmaktadır. Bu çatı akıntıları sebebiyle duvarlardaki sıvalar kabarmış, boya dökülmüş izbe ve çirkin bir görüntü oluşmuştur. Milli Eğitim Müdürlüğü buranın öğrenci kullanımına açılması amacıyla bir tadilat planlamıştır. Bu tadilat planında duvarlar için mevcut sıvanın kabaran yerleri dökülmüş ve onarılmıştır. Sadece zemin peyzajı yapılmış, bir kamelya ve banklar konularak öğrenciler için zaman geçirme alanı oluşturulmuştur. Tadilatın en önemli parçası çatı akıntılarını gidermektir. Bunun ispatı tadilattan önceki ve sonraki fotoğraflardır. Murat Bey keşke bunları da yayımlasaydı, en azından eskiden nasıldı şimdi nasıl oldu kıyaslardık. Merak edenler milli eğitimden bakabilirler.

Avatar
TAŞ USTASI 9 yıl önce

BEKKEB EFENDİ KÖRMÜYÜZ YOKSA APTALMIYIZ?? SIVANIN HEMEN KÖŞE BAŞINDAN BİTİŞİK DURDUĞU MALZEMENİN ADI NEDİR?? O MALZEMENİN AİT OLDUĞU BİNA SENİN BAĞLANTISI OLMAYAN DEDİĞİN BİNANIN TA KENDİSİ DEĞİLMİDİR?? YANİ BU TADİLAT BU BİNAYA UYMAZ OLMAZ DİYEMİYORSUN ÇIKIP BU REZİLLİĞİ YALANA VURUYORSUN. AYIPSIN KOMİKSİN

Avatar
alimallah 9 yıl önce

bekkep o sıvanın orada ne işi var..anlamadığın şu. madem tadilat gerekti bu işler malayla kürekle betonla olmaz..kaleninde kabaran dökülen yerleri var. gidin sıvayla kapatın çirkin gözükmesin hemi..işte senin hatta sizin mantığınız bu maalesef

Avatar
Sinem Ayaz 9 yıl önce

Bizim milletimizin hic akli yok, zaten bir siz akıllısınız. Özel mülk taşınmazlarının tescili (2. Veya 3. Derece) var diye onlarca senedir dert yanıyorlar evlerine çivi çakamadıkları için. 1998 den beri tescilli olan tarihi yapıya bırak sıvayi projesiz dokunamazsınız bile. Madem böyle bir hak var, bu kadar insan senelerdir neden mağdur durumda bekliyor?

Avatar
Vatandaş 9 yıl önce

Gidin yeni modern binalar yapın ve onlara modern sıvalar ve boyalar kullanın....

Avatar
baki 9 yıl önce

hani bir deyim vardır bizde;
(...... sıvadı) diye;
tabiri caizse sıvayarak örüleceği anılıyor işte..