Pazarda "yabancı esnaf" arbedesi

Bayburt’ta, halk pazarındaki bazı esnaflar, kendilerinin başka illerde satış yapamadığını öne sürerek, il dışından gelen pazarcılara tezgah açtırmayınca, iki grup arasında arbede yaşandı.

Pazarda "yabancı esnaf" arbedesi
Bayburt Postası - Bayburt’ta, halk pazarındaki bazı esnaflar, kendilerinin başka illerde satış yapamadığını öne sürerek, il dışından gelen pazarcılara tezgah açtırmayınca, iki grup arasında arbede yaşandı.

Bayburt'ta zabıta ekipleri, Genç Osman Mahallesi Koruk Caddesi üzerinde pazartesi günleri kurulan halk pazarında satış yapmak için il dışından gelen esnafa, satış yapmanın artık yasak olduğunu bildirdi.

Pazarcı esnafı Kani Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinden gelerek Bayburt halk pazarında 10 yıldır satış yaptığını, ancak bugün zabıta ekipleri ve Bayburtlu esnafların kendisine artık tezgah açmasının yasak olduğunu söylediğini ifade etti.

Önceki hafta geldiklerinde de bazı esnafların, Bayburt halk pazarına gelmemelerini kendilerini ifade ettiğini dile getiren Demir, "Geçen hafta geldiğimizde bize buradaki esnaflar bir daha gelmememizi söylediler. Biraz tehditkar konuştular. Zabıtalar da bizi bilgilendirmek için isim ve telefon numaralarımızı aldı ama arayan olmadı." dedi.

Demir, pazara satış için geldiklerinde Bayburtlu esnafların, boş araçlarını kendilerinin daha önce tezgah kurduğu alanlara çektiğini de anlatarak, "Zabıtalar geldi. Bir bölümü tezgah açmamız için bize yer gösterdi. Diğer bir ekip geldi onlar da açtırmadı. Burada kendi aralarında kavga oldu." ifadelerini kullandı.

Bayburtlu müşterilerin de çoğunlukla kendilerini tercih ettiğini ifade eden Demir, "Esnaf açtırmıyor, belediye yetkilileri izin vermiyor. Bazı arkadaşlar belediyeye gitti. Başkan burada yokmuş, yardımcısı da onay vermemiş. Yani bize burada tezgah açtırmıyorlar." şeklinde konuştu.

Bayburtlu pazarcı esnafı Murat Diktaş ise Bayburtlu pazarcılar olarak hiç bir ilde pazarlara giriş yapamadıklarını belirterek, "Adaletse herkese adalet sağlanması lazım. Belediyenin de bu işe el atmasını istiyoruz. Biz sayın milletvekillerimizin de bu işe el atmasını istiyoruz. Bayburt her konuda mı sahipsiz? Bizim tepkimiz buna. Biz artık her şeyin adaletli ve eşit olmasını istiyoruz." dedi.

Vatandaşlardan Recep Atmaca da kendisinin memur olduğunu ve il dışından gelen pazarcılar daha ekonomik verdiği için onları tercih ettiğini dile getirerek, "Bayburt'a daha temiz ve kaliteli ürün geliyor. O da Bayburt'un esnafı. Herkes açsın tezgahını. Serbest piyasa kim kimden alırsa alsın." ifadelerini kullandı.

Zaman zaman sert tartışmaların ve arbedelerin yaşandığı pazar yerinde, zabıta ve Bayburtlu esnaflar, il dışından gelen esnafların tezgahlarını kaldırarak, satış yapmalarını engelledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hüseyin hüseyin 8 yıl önce

sadede geldiğimizde herkezcede malumdurki bayburt nüfusunun azlığı ve işsizliğin dar eksenli olması sebebiyle bir çok yerli pazar esnafından oluşmaktadır ve bu esnaf çevre ilerde hiç bir pazar yerinde tezgah açmaya muktedir değidir isteselerde ciddi ciddi pazaryerlerinde kabul görmemektedirler şahsen ben bundan 12 yıl kadar önce gümüşhane pazaryerine bir önceki akşamdan koymuş olduğum tezgahımın ertesi gün parçalanmış haliyle karşılaşmışımdır yine geçmiş yılarda bir diğer sebzeci arkadaşımızın kelkitte bir akşam evvel yaş sebze meyve dolu aracının ertesi gün yanmış yağla tarumar edildiğine şahit olmuştur ama tabiki kardeşim buda değil asıl konu nüfus ve işssizlikle beraber kendi yerli satıcmızın fazla oluşu zaten bu fazlalık bazı sözde milliyetçi lafazanların iftira dolu ithamlarına
ağızlarına doladıkları yabancı esnaf ucuz satıyor cümlesine güçlü cevap vermekte..... merak etme azizim pazaryerinin yerli esnafı zaten rekabette sınır tanımıyor siz neyin peşindesiniz.!

Avatar
hüseyin hüseyin 8 yıl önce

bayburt pazar esnafı ile empati kuramayıp suizanla sırf memleketinin çocuğu kazanamasın diye yalan yanlış iftira ve karalama kampanyası ile devletin kurumlarında masa başında salla başını al maaşını veya alamanya destekli bir hayatların haset kokan ithamlarına binaen açıklamamdır ..
özetle;sözümona yabancı esnafın yerli esnafa yönelik rekabeti ile alakalı yalan yanlış iftiraların haset kokan, taraflı bireyler tarafından değil resmi bilirkişilerin direkt araştırmalarıyla aşikar olurki ,yerli esnafın rekabet konusunda ucuzluğun ve kalitenin en zirvesini sergilemişlerdir ve sergileyeceklerdir yani konu bu çeşit suizanlarla alakalı değildir...
herkezcede malumdurki her yerli bir diğer esnaflarımızında müşterek ızdırabı nüfusun azlığı iledir başta bu sorunumuz çoğu esnafımızı mağdur etmiş olup göçe sürüklemiştir bir çok bim ve a 101 bunun delilidir ama bittabiki bu durumu çoğunlukla salla başını al maaşını veya alamanya destekli alt yapısıda haset kokan güruh görmezler

Avatar
hüseyin hüseyin 8 yıl önce

iddia ediyorum son on yıldır bayburt pazaryerinde bayburt nüfusunun azlığı ve işsizlikten ötürü yerli pazar esnafının çokluğundan mütevellit, yerli pazar esnafının arasındaki rekabet had safhadadır ve bu iddiamın tescili için öz bayburt çocuğunun kazanmasını istemeyen hasetçiler değil resmi bilirkişileri fiat karşılaştırmaları için pazaryerine davet ediyorum..
bu arada tüm yeri pazar esnafı adına ;pazaryerinde her pazartesi malı kaldığı için zararını ikiye katlayan pazar esnafının bu mağduriyetini çarşı yasaklığı ile iyicene törpüleyen ve bu konuda hiç bir icraatı olmayan bayburt belediyesine sitemlerimi gönderiyorum yazık....

Avatar
Mirza Bey Memiş Tayin İstiyor Sanırım 8 yıl önce

Bu Nasıl Zihniyet Anlamadım Lütfen Anlayan Bana Anlatsın Sebze ve Meyvede Pazar Çarşıda ki Manavların Elinde Eğer Pazarda Tezgah Açmayacak Birileri Var İse Onlarda Manavlardır.Manavda Bir Hafta Pahalı Sattığın İçin Satamadığın Ürünleri Pazarda Yeni Ürün İle Karıştır Sonra Fakir Fukaraya Kakala Sonra Çıkıp Mağduru Oynayın Yok Öyle Yağma Manavlar Olmuş Toptancı, HALİ Kaldıranlar Buyrun Eserinizle Övünün,GURUR Duyun.Bu Memleketi İş-Kur ve Hala Kendini Yenilemeyen Gelişime Uzak Bayburtlu Hemşerilerimiz Batıracaktır.Kul Kulun Hakkını GASP Ediyor. Aziz Mübarek Gün Gümüşhane ve Kelkitliler Yanlış Yaptılar Diye Sende mi Yanlış Yapacaksın ? Bakın Erzincan dan Gelen Pazarcı Kardeşimiz Aracının Mazotu Olmadığını Zabıtaya Söylüyor Yakıtsız Aracım Gitmez Cebimde Yakıt Param da Yoktur Müsade Edin Biraz Ürün Satayım Mazot Param Kadar Gideyim Bunlar Yaşanırken Belediye Başkanı MEMİŞ Yine Şehir Dışındaydı..BAYBURT'ta Yaşamayı Sevmiyordun Neden Belediye Başkanı Oldun..Bağlasakta Seni Şehirde Tutamayız.

Misafir Avatar
Manavlar Rakip Tanımıyor 8 yıl önce @Mirza Bey Memiş Tayin İstiyor Sanırım

Bu Yüzden Emniyet ve Askeri Mensupları Gidip Gümüşhane den Sebze Meyve Alıyorlar.. Benim Merak Ettiğim Belediye ve Siyasi Yetkililer Bu Olaylar Yaşanırken Neredeler ?? Sebzeciler Kanununların Önüne Nasıl Geçiyorlar,Kim Bunlara Müsade Ediyor ?? Bayburt Belediye Başkanı Var mı Yokmu ?? Var İse Ne İş Yapar ?? İkameti Bayburt'ta Kendisi Nerede ??

Beğenmedim! (109)
Misafir Avatar
sorsam ney bu bey HASET 8 yıl önce @Mirza Bey Memiş Tayin İstiyor Sanırım

bayburt pazaryeri tekrar şehrin orta merkezinde bir pazaryerine sahip olduğunda
bu sorun çözülecektir...
kasa satan komisyoncular değil direkt yerinden kendi aracıyla taze ve çok ucuz mal getiren manavlar hem pazaryerinde hemde kendi müesselerinde rakip tanımıyor tanımazda..merak etmeyiniz

Beğenmedim! (34)
Avatar
Vasıfsız Belediye Başkanı 8 yıl önce

El insaf pazarcılar.Ayıp hemde ne ayıp günah aziz mübarek günde bu yapılır mı hiç ! Nerde devlet,kanun hukuk bu ne böyle bir bayburtlu olarak pazarcılar sizin yerinize utanıyorum.Allahtan korkmaz kuldan utanmanız yokmudur onların çoluk çocuğunun rızkına sebep olmaya ne hakkınız var adamlar ellerindeki sebze meyveyi çöpe dökse size ne faydası var.Sizde kıvırçık 3 tl onlarda 1 tl sizde maydanoz 1 tl orda 50 kuruş üstelik sizikininin iki misli fazla maddi durumu iyi olmayan vatandaşı neden cezalandırıyorsunuz.Allah bu yaptığınızın cezasını verir bunlar yaşanırken belediye başkanı nerde şehrin içine ettin köyler arası futbol turnuvası finaline istanbula gitmiş il başkanıyla beraber.Lütfen biri belediye başkanına ikameti nerde diye sorsun yeeeteeeerrr meteee çek git ve bir daha geri dönme son 13 yılda belediye olmasaydı bayburt bundan kötü olmazdı.Bunlar geziyorlar sürekli kimin parasıyla acaba bu konuyla ilgili bir haber bekliyoruz.

Avatar
UTANMAZ PAZARCILAR VE BELEDİYE 8 yıl önce

Ramazan günü insan olan sizin yaptığınızı yapmaz kendinize güveniyorsanız dışardan gelen pazarcıları pazarın sonuna atmışsınız sizlerde orada tezgah açın da görelim sizlerin kaliteli ürünlerinizi çürükçüler elbisecilerin hepsi başka şehirlerden geliyorlar onları niye kaldırtmadınız onlar çok olduğu için yemedi pazaryeride çok yanlış yerde statyum yanına götürün bunları şehirden ne kadar uzak o kadar iyi utanmadan cevap veriyorlar birde yok hüseyin hüseyin belediye bunlara boyun eğmiş bunların dediğini yapır hele işlerimize bak ne hale gelmiş şehir bakanı var diye övünür belediyesi yok diye üzülmirler.

Avatar
BUNLAR HERKESE AYNI İNANMAYIN DEDİKLERİNE 8 yıl önce

Ben şahsen BAYBURT lu olarak kendi yetiştirdiğim ürünü satmak için pazara götürdüm yer yok diye bir büyüğümüzün yanında satmak istedim adama yapmadıklarını bırakmadılar ve yanından ayrıldım, pazarda boş olan yerlede satmak istedim (Çünkü yer vermiyordular yer yoktu) beni zabıtalara şikayet etmişler pazar fişimin olmadığını ve kesmediğimi (kendileri hep kesiyorlar :))) ), zabıtalarda tezgahımı pazadan kaldırdılar. BUNLAR İÇİN BAYBURTLU DIŞARIDAN FARKETMEZ. ve daha ne entrikalar anlatsam şeytanın aklına bile gelmez... Pazara sokmadıkları için Bir seferinde bunlara mal sattım fiyatta anlaştık malı arabadan indirttiler sen bekle geliyorum dedi biraz gezdi geldi anlaştığımız fiyattan alamayacağını daha düşük fiyata alabileceğini söyledi, düşüne biliyormusunun ahlaksızlığı arabadan indirtiyor arabayı gönderiyorum bana yaptığını. Onun için bunlar için o bu fark etmez. Allah çok şükür yetiştirdiğim tüm ürünlerimi vatandaşlar yetiştirdiğim yerden taze taze almaya başladı.

Avatar
ulubatlı 8 yıl önce

Herşeyin Hilekarlığını buldukları beğen beğen me hilekarlığının pazarcılarda yansıması olmuş.2 kilo dometes alana 1 kilo çürük dometes bedava....milletin canı yanmış bunlar beğenme ile malı götürüyor zannediyorlar.bunun acısı sizden çıkar.sen dürüst ol ALLAH sana her yerden verir.olmazsan sattığının kazıkladığının hayrını görmezsin.