Kop Savunması’ndan kalma top mermisi bulundu!

1. Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1916 yılında, Osmanlı Ordusu tarafından doğu cephesi için açılan Kop Savunması’ndan kalma top mermisi bulundu...

Kop Savunması’ndan kalma top mermisi bulundu!
Bayburt Postası - Kop Dağı'nda patlamamış bir top mermisi daha bulundu. Kop Savunması’nın yaşandığı alanda bulunan top mermisi Jandarma ekipleri tarafından imha edildi. 

1. Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1916 yılında, doğu cephesi için Osmanlı Ordusu tarafından açılan Kop Savunması’ndan kalma top mermisi bulundu. Savaşın yaşandığı alanda top mermisini fark eden köy sakinleri Jandarma ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen Jandarma ekiplerinin yaptığı incelemede asırlık top mermisinin patlamamış olduğu tespit edildi. Çevre güvenliği alındıktan sonra top mermisi, bomba imha uzmanlarınca patlatıldı.

Öte yandan 35 santimetre uzunluğunda olduğu öğrenilen ve fünye ile kontrollü bir şekilde patlatılan top mermisinin kalıntıları, imha edildikten sonra tekrar bulunduğu yere bırakıldı.

1916’dan beri orada!

Patlamamış halde bulunan kalıntı ile ilgili yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmazken, top mermisinin açık alanda bulunması şaşkınlıkla karşılandı. 1916 yılı içinde savaşın yaşandığı alanda açık bir şekilde bulunan ve aradan 98 yıl geçmesine rağmen patlamamış bir şekilde köylü vatandaşlar tarafından fark edilen top mermisi, Kop Savunması’nın yaşandığı alanın koruma altına alınmaması ile ilgili sorumsuzluğu bir kez daha gözler önüne serdi.

Daha önce de çok sayıda şarapnel parçaları ile boş mermi kovanlarının çuvallarla toplanıp götürüldüğü ileri sürülen savaş alanı, günümüzde vatandaşlar tarafından korunmaya çalışılıyor!

Kop köyü sakinlerinin koruduğu alanda, Osmanlı ve Rus ordusu arasındaki şiddetli çarpışmaların yaşandığı tarihi savaşa ait kalıntılarla birlikte mevzilerin bozulmadan bugüne kadar gelmesi sağlanırken, yetkililer tarafından şu ana kadar herhangi bir adım atılmaması ise Kop Dağı'ndaki tarihi sorumsuzlukla birlikte tehlikenin de boyutlarını de ortaya koyuyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.