"Kitâbelerin koruma altına alınması lazım"

8 sivil toplum kuruluşunun Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirdiği Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Bayburt Kalesi’nin kitabelerine dikkat çekti.

"Kitâbelerin koruma altına alınması lazım"
Bayburt Postası - 8 sivil toplum kuruluşunun Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirdiği Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Bayburt Kalesi’nin kitabelerine dikkat çekti. 1988 yılında yaptığı ‘Bayburt Kalesi’nin Tarihi ve Mimari Özellikleri’ adlı çalışmasıyla bu yönde yapılmış ilk detaylı çalışmaya da imza atan ve halen Batman Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Abdusselam Uluçam kongrede önemli açıklamalarda bulundu.

Bayburt Kalesi ile ilgili süreklilik arzeden ve artık ciddi sonuçlar elde edilmesi beklenen arkeolojik çalışmalar hakkında konuşan Uluçam, plansız kazı çalışmasının sonuç vermeyeceğini söyledi. Bayburt Kalesi’nin Anadolu’daki kaleler arasında kitabeleriyle ön plana çıktığına da dikkat çeken Prof. Uluçam, kısa vadede yapılacak en önemli adımın ise kitabelerin koruma altına alınması olduğunu ifade etti. 

“Plan yapılmadan kazı çalışmasının anlamı olmaz”

Uluçam, öncelikli olarak koruma amaçlı bir imar planı gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında, “Şimdilik bir kazı çalışmasının anlamı yok. Çünkü 1 yıl yapılır, diğer yıl yapılmazsa bu kapanır ve yapılan çalışmaların bir anlamı olmaz. Öncelikli olarak koruma amaçlı bir imar planı hazırlanması gerekir. Bu plan yapılırsa bu çalışmaların sürekliliği sağlanır. Yani yapılacak işler bir sıraya konulur, süreklilik arzederek devam eder” diye konuştu.

Bayburt Kalesi ve Şehit Osman’daki yapılaşmalar

Uluçam, Bayburt Kalesi’ni gezdiğinde kuzey yamaçta yapılan uygunsuz 4 ev gördüğünü bunların mutlaka yıkılması gerektiğini belirterek, Şehit Osman Tepesi’ndeki yapılaşmanın da doğru olmadını dile getirdi.  

Bayburt Kalesi, Çoruh Nehri ve Şehir

Öte yandan toplantı sonunda Prof. Dr. Abdusselam Uluçam başta olmak üzere Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen ve Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan sanat tarihçilerinin ortaklığında Bayburt Kalesi, Çoruh Nehri ve şehir üçgeniyle ilgili ‘neler yapılabilir’ kapsamında geniş tabanlı çalışma yapılarak; Bayburt Valiği, Belediye Başkanlığı ve Bayburt Üniversitesi Rektörülüğü'ne sunulacağı kaydedildi.    


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Polat 8 yıl önce

Belediye başkanı kaleyi belediye bünyesine alıp başına bekçi dikecekti.Kazı çalışmaları koordine edilecekti.Falan filan.Hepsi yalan oldu.Kardeşim kale şehrin simgesi.Şu memlekette turistik yer neresi var başka? Gel gör ki kale pislikten geçilmiyor.Sorsan ecdad lafı ağızlarından düşmez.Kültürlerine o kadar bağlılar.Ee bu kalenin hali ne? Demek ki sizin ne ecdadınıza ne kültürünüze ne de tarihinize saygınız var.Fırsatını bulsanız kaleyi yıkar, imara açarsınız.Yani şu memleket bu memleketi zerre kadar düşünmeyen idareciler yüzünden gelişmiyor.