Ertekin: "Cezai ve mali sorumluluk harcama yetkilisine aittir"

Bayburt Defterdarlığı’nca olası kamu zararının önüne geçilebilmesi amacıyla “Kamu Mali Mevzuatı Eğitimi” verilmeye başlandı.

Ertekin: "Cezai ve mali sorumluluk harcama yetkilisine aittir"
Bayburt Postası - Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mali sürece dair tüm sorumlulukların yeniden belirlendiğini hatırlatan Bayburt Defterdarı Yüksel Ertekin, "İşlemin veya ödemenin kanuna aykırı olmasından doğan adli, idari, cezai ve mali sorumluluk harcama yetkilisine aittir” dedi.

Bayburt Defterdarlığı’nca olası kamu zararının önüne geçilebilmesi amacıyla “Kamu Mali Mevzuatı Eğitimi” verilmeye başlandı. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılış törenine Garnizon Komutanı Hava Alb. Yusuf Diker, Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun,  İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, İl Jandarma Komutanı Halil Murat Bilgiç, Defterdar Yüksel Ertekin, kurum amirleri ve muhasebeciler katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Defterdar Ertekin, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mali sürece dair tüm sorumlulukların yeniden belirlendiğini hatırlatarak, “Getirilen yeni düzenleme ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan saymanların mali mevzuata dair yetkileri kaldırılmış olup, bu yetki harcama yetkililerine verilmiştir. Bu yetkinin  doğal gereği olarak mevzuata uygun olmayan başka bir ifade ile kanuna uygun olmayan ödemelerin kurumların harcama yetkilileri sorumlu tutulmuştur. Gerçekleştirme görevlileri ise görev tanımları içerisinde yaptıkları işlem süreçleri içerisinde imzaladıkları belgeye kadar sorumludurlar. Dolayısıyla işlemin veya ödemenin kanuna aykırı olmasından doğan adli, idari, cezai ve mali sorumluluk harcama yetkilisine aittir” dedi.

Ancak kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden çok uzun süre geçmesine rağmen harcama birimi olarak adlandırılan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu yetki ve sorumluluklarını yerine getirirken bu kanuna uygunluk bakımından birçok hata ve yanlışlar yaptığını dile getiren Ertekin, “Bu da kamu zararı oluşmasına mahal vermektedir. Bugün kanunla sadece; 1- Yetkililerin imzalarının tamlığı, 2-Ödemelerin çeşidine göre ilgili mevzuatlarından sayılan belgelerin tamlığı, 3- Maddi hata olup olmadığı, 4- Hak sahibinin kimliğini kontrol etmekle görevli Saymanlık Müdürü, Muhasebe Müdürü, Mal Müdürü unvanına sahip Maliye Müdürleri yetkilerini aşma pahasına harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin beratlarını alabilmeleri adına kanunilik denetimine devam etmektedirler” diye konuştu.

Bu durumun da sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını kaydeden Ertekin, “Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz bu eğitimle; güncel mali mevzuata dair, hayati öneme haiz bilgileri ve tecrübelerimizi harcama birimlerinde görev yapan gerçekleştirme görevlileri ile paylaşarak mevzuata ve yeni mali düzene uyumlarını artırarak sağlamak, olası kamu zararlarının önüne geçmek, şeffaf, saydam ve hesap verilebilir bir harcamanın gerçekleşmesini sağlamak ana hedefimizdir” ifadelerini kullandı.

Hizmet içi eğitimler verilecek Harcama yetkililerine hizmet içi eğitim verileceğini de sözlerine ekleyen Ertekin, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Ayrıca 2020 yılında sayın Valimizin talimatları doğrultusunda tüm harcama yetkililerine bir bilgilendirme eğitimi verilmesi, Aydıntepe ve Demirözü ilçelerimizde ise tüm harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerine hizmet içi eğitim verilmesi planlanmaktadır. Yapacağımız bu hizmet içi eğitimin ilimize hayırlar getirmesini, katılımcılara kolaylıklar sağlanmasını temenni eder, iştiraklarından dolayı herkese teşekkür ederim.”

Eğitim programı kapsamında, hafta boyunca alanında uzman defterdarlık personelince kamu kurumlarının güncel mali mevzuata uyumunun sağlanması böylelikle kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının temini ile birlikte olası kamu zararının önüne geçilebilmesi amacıyla eğitim verilecek.

Anahtar Kelimeler:
Yüksel Ertekin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.