Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: 'Beyböyrek'in Arazileri' koruma altında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararlar kapsamında 7 ilde bazı bölgeler kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildi ve devlet koruması altına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: 'Beyböyrek'in Arazileri' koruma altında
Bayburt Postası - Bayburt, Bartın, Gümüşhane, Uşak, Yalova, Balıkesir ve Ankara'daki bazı bölgeler, "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yer alan karar şöyle:

"Bayburt İli, Merkez İlçe Sınırları İçerisinde Bulunan Kızıltepe Uluçayır Fosil 2 Doğal Sit Alanının Koruma Statüsünün Yeniden Değerlendirilmesi Sonucunda Gösterilen Alanın Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Tescil ve İlan Edilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3052)"



Beyböyrek'in arazileri 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bayburt'ta koruma altına aldığı bölge Uluçayır (Almuşka) köyündeki Kızıltepe mevkii. Erenli köyünde mezarı bulunan ve Dede Korkut Hikayeleri'nin ikisinin başkahramanı olan Beyböyrek'in bölgedeki sözlü kültür mirasında halen yaşadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştu. Bugün Erenli köyünün hemen üstünde bulunan Uluçayır köyünde yaşayan yaşlılar, bölgeyi 'Beyböyrek'in arazileri' olarak tanımlıyor. Uluçayır köyünde ayrıca 'Beyböyrek'in Mağarası' olarak bilinen bir mağarada bulunuyor.

Sözlü kültür mirasında tazeliğini koruyan bu bilgiler, Bayburt Üniversitesi'nin öncülüğünde Türk Dil Kurumu ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun katkılarıyla 2019 yılında Bayburt'ta gerçekleştirilen 'Dünya Kültür Mirası Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu’'nda literatüre geçirilmişti. Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden Halk Bilimcisi Dr. Öğretim Üyesi Turgay Kabak'ın 'Baybut Kent Kültürünün Mekansal Hafızasında Dede Korkut' adlı bildirisi, bu sözlü kültürü bilimsel manada kayıt altına almıştı. 

Haber: Murat Okutmuş  



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
GÜRSEL KARAPINAR 3 yıl önce

Aslında Bayburt merkez çarşı içi, taş köprüye kadar, mahalleler içine alan komple sit alanı ilan edilmeli, ancak bu rezalet ve çirkin yapılaşmadan kurtuluruz...

Avatar
bayburt,kalesi 3 yıl önce

bamsi-bey,böğrek,velinin,türbeside,hz.abdülvehhab,gazi,türbesi,yanındadır,duduzar
erenli,köy,altı,türbe,yenilendi,sn,c.başkanına,ve,sn,naci,ağbala,binlerce,tşkler

Avatar
Hasan KAYMAZ V 3 yıl önce

O köy bizim köyümüzdür!..Arazi Tahrir Defterlerinde de "Beyböyrek Mevkii"olarak geçtiği köyümüz yaşlılarınca ifade edilmektedir.Kaynak kişi: Hacı Zakir KILIÇ 90 yaşlarında eskideskiden muhtarlık yapmış bilirkişi.

Misafir Avatar
Murat Çelik 3 yıl önce @Hasan KAYMAZ V

Konuya vakıf tarih hakkında bilgili büyüklerimiz varsa kıymetini bilin. Bildiklerini kayıt altına alın. Ne elimizde yitip giden canlı tarihler vardı kıymetini bilmedik.

Beğenmedim! (0)