Çımağıl Mağarası, 'doğal sit alanı' olarak tescillendi

Bayburt'un kaderine terk edilen doğal turizm değerlerinden Çımağıl Mağarası sit alanı olarak tescillendi.

Çımağıl Mağarası, 'doğal sit alanı' olarak tescillendi

Bayburt Postası - Bayburt'un turizm potansiyeli açısından oldukça önem arzeden fakat turizm merkezi olabilmesi için bugüne kadar olumlu tek adım dahi atılmayan Çımağıl Mağarası sit alanı olarak tescillendi.

Bayburt merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyü sınırları içerisinde bulunan Çimağıl Mağarası 'doğal sit alanı' olarak tescillendi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'deki bazı alanların, "Doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" ve "Doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak tesciline ilişkin ilanlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce hazırlanan tescillenen alanlara ait koordinat ve parsel bilgilerinin de yer aldığı ilanda, Bayburt'ta Çimağıl Mağarası (BAY01) doğal sit alanı olarak belirlendi.

Ne vaatler verildi, hiç yerine getirilmeyen!


Bugüne kadar Özel İdarenin keyfi uygulamalarına terk edilen, 3-5 yılda bir Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri içerisinde yer alan program öncesi asfalt ile geçiştirilen, bazı bazı içerisindeki yanlış ışıklandırmalarla zarar verilen Çımağıl Mağarası artık korunabilecek. Bu arada Bayburt'ta koruma altına alınıp, çürümeye terk edilen onlarca yer olduğunu da hatırlatmakta fayda var! 

Bayburt'ta Valilik yapan isimlerin ve Bayburt Milletvekilllerinin son 20 yıllık süreçte onlarca kez, 'en kısa sürede turizme kazandırılacak' sözlerine rağmen bir türlü makûs talihini yenemeyen Çımağıl Mağarası, umarız sit alanı ilan edilip, yine öylece bırakılmaz.  

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen Karaca Mağarası gibi keşfedilmeyi, doğal güzelliği ile insanlığın hizmetine açılmayı ve kent tuzimine katkı sunmayı bekliyor. 

Yorum Haber: Murat Okutmuş 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mühendis-arkolok 3 yıl önce

g.hanede.,karaca,mağarası,v ar...b ayb urt.,çımağıl,.*,kartal,mağarası*.,ismi,olması
lazım,ki,ziyaretçi,gelsin.,tıpkı,karaca,gib i..

Avatar
Yucel 3 yıl önce

Sayin admin km konusu olarak 35 km degil 45 km nin üstün de olsa gerek cunku 34 35 km masat masattan cimagil a da siz farki koyunuz

Misafir Avatar
vahit,güneş 3 yıl önce @Yucel

çımağıla,masat,tan,gidilmiyor.,b irde,ali,taşı,v ar..,haho-saruhan,köyünde,150,ton,
havada,duruyor,sanki....*çok,dehşet-korkunç,tescil,olmalı.

Beğenmedim! (0)
Avatar
seo 3 yıl önce

Ya bu mağarayı tarumar ediyorlar o mağarayı kılıktan çıkarmışlar kardeşim.

Her gelen bi parça götürüyor. Sefa merve tepesi gibi tepe falan kalmayacağını anlayan adamlar korumaya aldı mecburen.
Bu da öyle... her gelen bi taş "söküp" götürüyor.
Yakında mağara kalmaz söyleyeyim. Kalan oyuğa da kimse gitmez
Bayburt da nerede yanlış yaptğını düşünüp durur yıllarca.