Bir vekil, Bayburt'ta 'yaşanmayan' hangi iddiaları sorar?

Bayburt Üniversitesi’nde yaşandığı iddia edilen olay İçişleri Bakanlığı’na soruldu. ‘Sağduyu’ çağrısı içeren ifadelerin yer aldığı haberlerimiz ise 'ırkçı söylem' ve 'kışkırtma' olarak değerlendirildi!

Bir vekil, Bayburt'ta 'yaşanmayan' hangi iddiaları sorar?
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi’nde yaşandığı iddia edilen olay İçişleri Bakanlığı’na soruldu. Son günlerde üniversitelerde yaşanan olaylar üzerine İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş, soru önergesinde Bayburt Üniversitesi’nde yaşandığı ileri sürülen olayı da gündeme getirdi. 
 
“Bayburt Üniversitesi’nde okuyan Kürt ve muhalif kimlikleriyle tanınan M.T ve Ş.B adlı öğrencilerin hem okul içinde hem de kaldıkları evlerinde linç ve saldırıya maruz kaldıklarına dair haberler basında yer almıştır” şeklindeki ifadelerle, Bayburt’ta iki öğrencinin taktıkları bileklikler nedeniyle saldırıya uğradığını iddia eden uydurma haberleri kaynak gösteren ve haberdeki iddiaların araştırılmasını isteyen Aktaş, “Öğrencilerin hem okul içinde hem de kaldıkları evlerinde saldırıya uğradıkları bilgisi doğru mudur?” dedi.



Bayburt'ta kimlik kontrolü mü? El insaf!
 
Kentteki yerel basının öğrencileri hedef gösteren yayınlar yaptığı ve kentte kimlik kontrolü yapıldığı iddiasını da soran Aktaş, önergede şu ifadeleri kullandı:
 
“Bayburt Üniversitesi’nde okuyan M.T ve Ş.B adlı öğrencilerin hem okul içinde hem de kaldıkları evlerinde saldırıya uğradıkları bilgisi doğru mudur? Doğru ise almış olduğunuz önlemler nelerdir? T ve Ş.B adlı öğrencilerin fotoğraflarının bazı gruplarca kamuya açık yerlerde terörist denilerek teşhir edildiği bilgisi doğru mudur? Bazı sivil grupların kentte kimlik kontrolü yaparak M.T ve Ş.B adlı öğrencileri teşhir ederek vatandaşları bu kişileri linç etmeye teşvik ettikleri bilgisi doğru mudur? Değilse kimlik kontrolü yapan sivil kişiler kimdir? Sosyal medya üzerinden M.T ve Ş.B adlı öğrencilere ırkçı söylemlerle tehdit ve hakaretler içeren mesajların gönderildiği iddiası ile kentte yayın yapan bazı yerel basın kuruluşlarınca adı geçen öğrencileri hedef gösteren yayınların yapıldığı iddiası doğru mudur? Değilse iddiaları araştırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Bayburt Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili bakanlık birimlerinize intikal eden ve yürütülen herhangi bir yasal işlem var mıdır? Yoksa basında yer alan iddiaları soruşturmak üzere bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Son zamanlarda üniversitelerde peş peşe meydana gelen olaylar sizce tesadüf müdür? Değilse bu olayların belirli merkezlerden provoke edildiği iddiaları ile ilgili bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz? M.T ve Ş.B adlı öğrencilerin kollarına taktıkları bandajların renklerinden dolayı saldırıya uğradıkları iddia edilmektedir. Yürürlükteki kanunlara göre yasaklanmış herhangi bir renk ya da renk grubu var mıdır? Varsa bunlar hangi renklerdir?” 

Siyasi mızıkçılık, Bayburt basınını da hedef aldı 

Öte yandan, tartışmadan ibaret olduğu anlaşılan ve bu tartışmanın istenmeyen olaylara sebebiyet vermemesi için yerel basın aracılığıyla yapılan çağrılar da ilginç bir şekilde çarpıtıldı. Üniversitede öğrenciler arasında yaşanan kısa süreli tartışmanın iddia edildiği gibi saldırı veya kavga boyutunda yaşanmadığı halde olayın gerçeklerle ilgisi olmayan iddialarla büyütülmeye çalışılması dikkat çekiyor. 

Üniversitede yaşandığı ileri sürülen ve üstelik kalabalık grup tarafından yapıldığı iddia edilen saldırı olayını doğrulayan her hangi bir görüntü veya iz halen ortaya çıkmadı. Buna rağmen sözlü sataşmalardan ibaret olduğu anlaşılan tartışmaya ilişkin haberler, ilgili yayıncı kuruluşlar tarafından alıkoyma, darp etme, saldırı ve son olarak sorgulama yapıldığı şeklinde sunulurken, bir kısım medya da yalan haberin boyutunu kentte kimlik kontrolü yapıldığı iddiasına kadar taşıdı!

Aynı yayıncı kuruluşlar şimdi de kentin yerel basınında çıkan ve tamamen sağduyu içeren haberlerin ise ilginç bir şekilde ‘olayları körüklemeye yönelik’ olduğunu iddia ediyor. Bayburt Postası’nın manşetlerindeki ifadelere de yer veren ilgili gazeteler, tam aksine ‘sağduyu’ çağrısı içeren ifadelerin yer aldığı haberlerimizi 'ırkçı söylem' ve 'kışkırtma' olarak değerlendirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Enes Budak 9 yıl önce

Bu iddianın kaynağı Arif Sağ'ın gelini İstanbul Belediye Başkan Adayı, şimdiki HDP İstanbul Mv. Adayı Pınar Aydınlar'dır. Tahminen 4 ya da 5 gün önce twitter hesabından şehirde ülkücü grupların kimlik kontrolü yaptığı yönünde bir paylaşımda bulunmuştu.

Avatar
tuncay yanık 9 yıl önce

selam bu vatanın sigortası bayburtlular kışkırtmaya gelmeyin sağduyuyu elden bırakmayın kırıkkaleden selamlar.