Bin yıllık denilen türbeye kiler kapısı!

Bin yıllık denilen türbenin ibretlik kapısı ve restorasyonu dikkat çekiyor...

Bin yıllık denilen türbeye kiler kapısı!
Bayburt Postası - Şehit Osman Tepesi’ndeki restorasyon çalışmaları dikkat çekiyor. Bayburt’un bilinen en eski türbelerinin bulunduğu ve şehre gelen ziyaretçilerin de en çok dikkat çektiği yerlerden biri olan Şehit Osman Tepesi’ndeki çevre düzenleme çalışmaları takdir gördüğü kadar eleştiri konusu da oluyor. Tarihi türbelerin yer aldığı alanda Bayburt Belediyesi tarafından daha önce çevre düzenlemesi ve ağaçlandırması yapılırken, bu çalışmalara rağmen türbeler ile ilgili şikayetler hiç bitmiyor.

Türbe restorasyonu mu, baraka tadilatı mı?

Saltukoğulları komutanlarından Mengücek Gazi’nin erkek kardeşi Osman Gazi ve kız kardeşine ait türbeler tarihi eserlere karşı sorumsuzluğu bir kez daha ortaya koydu.

Köprü, hamam, konak gibi bir çok tarihi eserin kaderine terk edildiği yada tarihi mimarisine aykırı bir şekilde restore edildiği kentte Şehit Osman Tepesi de doğal yapısını her geçen biraz daha kaybediyor. Yer yer imara açılan alanda, kentin bin yıllık Türk şehri olduğunu ortaya koyan türbelerin restorasyon çalışmalarındaki kötü işçilik ile ilgili vatandaşlar şikayetçi olurken, uzun zamandır değişmeyen ibretlik kapısı ile birlikte türbelerin yer yer dökülen son hali sosyal medyada da gündeme geldi.

Türbelerin gece görüntüsü

Öte yandan türbeler ile ilgili bir başka şikayet konusu ise ışıklandırmaların çalışmaması. Geçtiğimiz yıllarda Bayburt Belediyesi tarafından yapılan ışıklandırmaların türbenin mimarisine uygun şekilde yeniden yapılmasını isteyen bazı vatandaşlar, gazetemize yaptıkları açıklamada, “Türbelerin gece görüntüsü şehre ayrı bir hava katıyordu. Işıklandırmalar türbelerin mimarisine uygun şekilde yapılırsa şehrin her yerinden görünebilen bu tepenin gündüz olduğu kadar gece de dikkat çekmesi sağlanabilir” dedi.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet dursun 10 yıl önce

Bu kapi ne yaa biz ecdadimiza bolemi saygi duyuyoruz cok ayip ya..

Avatar
Yazıcı 10 yıl önce

Bu Bizim yöneticileri Erzincan'dakiTerzi Baba Türbesine göndermek lazım Türbe ve Mezarlık nasıl korunur öğrensinler.

Avatar
Zeki Önsöz 10 yıl önce

Bu adamların târihî eserlerimize saygısı yok. Bu lâubâlilik ve ciddiyetsizlik milletimize karşı yapılmıştır.

Avatar
Hüsnü yapıcı 10 yıl önce

Sn başkan o Cırtlah maviyi çok aradın mı ? Bilmiyorsan sor,araştır.türbe kapı açık renkle yada türbe yapısının rengine yakın bir tonla boyanır.

Avatar
memur 10 yıl önce

Is o turbeye saygı duyup ecdadi hayırla almaktır. Ama sizde haklısınız şehit osman villaları bitsin ondan sonra yasayana saygısı olmayanin ölüye ne saygısı olsun

Avatar
hüsnü yapıcı 10 yıl önce

arkadaşlar memur ismiyle yazan beyefendinin(büyük ihtimalle o kapıyı o renge boyayan adam olmalı ki savunmaya geçmiş) ne dediğini anlayan var mı? selamlar

Avatar
Kara 10 yıl önce

Insan kalitesizliginin ulaştiği zirvenin resmi bu. Bin yil önce inşa edilmiş taşin zarafeti hala dururken, bin yil sonra ona bakan gözün ve izanin körlüğü, insani hem utandiriyor hemde umutsuzluğa sürüklüyor. Baktikca öfkeden ağlayasim geliyor.