Bayburt'ta 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet' toplantısı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önderliğinde başlatılan çalışma sonucunda yürürlüğe giren, 75 (yetmiş beş) maddelik 2020-2021 yılları “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” ile ilgili Bayburt Valiliği’nde bir toplantı gerçekleşti.

Bayburt'ta 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet' toplantısı
Bayburt Postası - İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Aralık 2019 Salı günü 81 ilde eş zamanlı olarak saat 10:00’da gerçekleşen toplantı Bayburt’ta Vali Cüneyt Epcim başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya; Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Cumhuriyet Başsavcısı Mahmut Bıçakcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Gümüşhane Bayburt Bölge Baro Başkanı Serkan Pekmezci, kurum müdürleri ve kadınlar üzerine faaliyet gösteren  STK temsilcileri katıldı.

Toplantıda Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek mevcut duruma ilişkin analizler yapıldı.

İl ve ilçelerdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamında alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il/ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirlerin ele alındığı toplantıda, son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu.

Toplantıda; şiddet önleme merkezine polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması gibi başlıkların masaya yatırıldığı toplantıda,  kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların il ve ilçelerde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda görüş alışverişinde bulunuldu.

Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele üzerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun şahsi ve bakanlık düzeyinde önem ve hassasiyetle durduğunu dile getiren Vali Epcim, çözümün toplumdaki tüm kesimlerin destekleriyle mümkün olacağını ifade etmiştir. Vali Epcim, ilimiz ölçeğinde bu noktada fiziki ya da psikolojik şiddet mağdurlarının başta ilgili kamu kurumlarının yöneticileri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının en üst düzeydeki yöneticileriyle doğrudan görüşebilecekleri, destek ve yardım talep edebilecekleri hususunda tüm yöneticilerin adanmışlık ilkesiyle üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olmaları gerektiğini ifade etti.

Vali Epcim, “Bundan sonra çok daha güçlü bir şekilde aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele konusunda ülke düzeyinde ve ilimiz genelinde tüm kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve toplumumuzun tüm kesimlerinin destekleriyle sorunun çözümü noktasında gerekli adımları atacağız. Bu başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, İçişleri Bakanımızın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın konunun önemine ilişkin gösterdiği hassasiyetin bir yansımasıdır. Hepimizin bildiği gibi biz de bu hususta ilimizde çok acı bir deneyim yaşadık. Konuyu tüm boyutlarıyla ele almak durumundayız. İl Jandarma Komutanlığımız, İl Emniyet Müdürlüğümüz, İl Sağlık Müdürlüğümüz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ile sivil toplum kuruluşlarımızın bu noktada atacakları adımlar var. Bundan sonraki süreçte tüm kamu kurumlarımızın en üst yöneticilerinin bu konuda sorumluluğu paylaşmalarını istiyoruz. Çok üst düzeyde bir sorumluluk duygusunu hepimizin paylaşması gerekiyor. Vali olarak bundan sonra şiddet eğiliminde olanlarla ya da mağdurlarla yüz yüze görüşme dahil olmak üzere bizatihi sorumluluk üstlenmiş durumdayım. Aynı şekilde İl Jandarma Komutanımız, İl Emniyet Müdürümüz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz, İl Sağlık Müdürümüz ve ilgili kamu kurumlarımızın en üst düzeydeki yöneticileri fiziki ya da psikolojik şiddet mağduru vatandaşlarımızla bire bir görüşmeler gerçekleştirerek gereken tedbirleri alacak, ilgili kamu kurumlarımız doğrudan görüşmeler içerisinde olacak. Konunun adli boyutuyla, idari boyutuyla ve toplumsal boyutuyla bu noktada yapılacaklar var. Aile içi ve kadına yönelik bir ihbar ulaştığında üzerine sonuna kadar gidilecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımızın bu konuda hissettiği sorumluluğun çok daha fazlasını biz hissetmek zorundayız ki bu iradeyi ortaya koyabilelim ve devam ettirebilelim" şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.