Bayburt'ta 95. yıl coşkusu

Cumhuriyetin ilan edilişinin 95. Yıldönümü Bayburt'ta törenlerle kutlandı.

Bayburt'ta 95. yıl coşkusu
Bayburt Postası - Vali Ali Hamza Pehlivan’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan ikinci gün etkinlikleri Cumhuriyet Caddesi üzerindeki törenle devam etti.

Cumhuriyet Caddesi üzerindeki törenler Vali Pehlivan’ın Garnizon Komutanı Albay Balibaşa ve Belediye Başkanı Memiş ile törene katılanların bayramını tebrik etmeleriyle başladı.



Saygı Duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafı okundu. 

Vali Pehlivan törende yaptığı konuşmada kutlama törenlerine katılanların Cumhuriyet Bayramlarını tebrik etti. 29 Ekim’in anlamı ve müstesna bir gün olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “Bugün yüce Türk Milleti’nin tarih sahnesinde bir kez daha rüştünü ispatladığı ve üzerinde kara bulutlar dolanırken bunları dağıtıp geçmişte olduğu gibi bağımsızlığından, birliğinden ve beraberliğinden asla taviz vermeyeceğini ve ilelebet payidar olacağını bütün dünyaya haykırması tarih sayfalarına yazması ve zihinlere kazımasının nişanesidir. Bugün vesilesiyle geçmişimizi, tarihimizi hatırlıyoruz. Aziz Şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi bir kere daha şükran, rahmet ve minnetle yad ediyoruz” diye konuştu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Çanakkale’yi, Dumlupınar’ı, Kop Müdafaası’nı ve verilen mücadeleleri bir kez daha hatırladıklarını belirten Vali Pehlivan, “Yaklaşık yüz yılı aşkın süre önce dünya bir savaş halindeydi. Bu savaşın odak noktasında devletimiz ve milletimiz vardı. Bin yıldır bu toprakları vatan edinmiş olan bir milleti buralardan çıkarma gayreti vardı. Bu amaç etrafında birden çok devlet güç birliği yapmış, adeta yedi düvel bir araya gelmişti. Fakat bu ortamda bir şeyi unuttular. Bu Aziz Millet tarih boyunca bu tür saldırılara asla boyun eğmemişti. O günlerde halk ‘Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar; benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar. Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar diyerek haykırıyordu. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.’, ‘Cumhuriyet fazilettir.’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimiz yurdun her noktasında, her sathında örgütleniyor ve düşmana karşı canı pahasına mücadelesini yürütüyordu. Neticede bu yüce millet bir zafer daha elde etti. Milli Mücadele kazanıldı ve Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Burada bir ruh vardı. O yıllarda zirve yapan o ruhun kökü geçmişteydi. Bir fidanı diktiğiniz zaman köklerinden destek alarak ayakta durur. Fakat gözü yukarılardadır. Gökyüzüne doğru yükselir. Fakat bu yükselmenin sağlamlığı köklere bağlıdır. İşte bizim milletimiz de kökü sağlam bir millettir. Kökleri yüzeyde değil, ulu bir çınarı taşıyabilecek kadar derindedir. Nitekim binlerce yıl önce toprağa dikilen bu fidan artık kocaman bir çınar haline gelmiştir. Dallanmış, budaklanmış, göğe yükselmiştir. Dolayısıyla bu çınarı sarsmak ve devirmek öyle kolay değildir. Nitekim Kurtuluş Savaşı’nda denenen bu yıkım girişimi sonrasında da hiç durmamıştır. Daha düne kadar 15 Temmuz’da karşımıza çıkanlar yıkıcı ve bölücü emellerini darbe girişimiyle ortaya koyanlar işte geçmişte o çınarı devirme gayreti içerisinde olanların uzantılarıdır" ifadelerini kullandı.

Vali Pehlivan, atasözlerinden alıntılarla sürdürdüğü konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok güzel bir atasözümüz var. Su uyur düşman uyumaz der. Geldiğimiz bu çağ itibariyle bu sözü iki türlü değerlendirmek gerekir. Birincisi geçmişte bekamıza göz dikenler sanmayalım ki bir gün fırsat bulduklarında bu girişimleri tekrarlamayacaklar. Buna karşı uyanık olacağız. Şükürler olsun öyleyiz. 15 Temmuz’da milletimiz bunu çok üst düzeyde ortaya koydu ve gösterdi. Diğer türlü anlamamız gereken nokta da şudur; karşımızda olanlar teknolojik ve bilimsel anlamda bir takım ilerlemeler kaydediyorlarsa biz de uyumayacağız. Çalışacağız, üreteceğiz ve bilek gücüyle olduğu kadar zihin gücüyle de karşımızdakilerin emellerini hayata geçirmelerine mani olacağız. Çok şükür bunu da yapıyoruz.”

İstanbul’da açılışı gerçekleştirilecek dünyanın en büyük havalimanının bunun en somut göstergesi olduğuna değinen Vali Pehlivan, “Biz burada bu töreni yaparken İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanın açılış hazırlıkları var. Bugün itibariyle dünyanın en büyük havalimanı bu milletin bir eseri olarak ülkemizde faaliyete geçecek. Bu da zihinsel olarak da, üretme anlamında da uyanık olduğumuzu ve çalıştığımızı açıkça gösteriyor. Ne mutlu ki; bu hasletlere sahip bir milletin fertleriyiz.” dedi.

Türk Milleti’nin geçmişinde iki önemli olgu olarak nitelediği alplik ve erenliğin tarihimize de yön verdiğine vurgu yapan Vali Pehlivan, “Biz tarih sahnesinde bilek gücümüzle var olduk. İslamiyet’le tanışmamızın ardından bilek gücümüzün yanına inancı da katıp medeniyetler inşa etmeye başladık.  O sayededir ki bugün dünyada Türk Milleti’nin kurmuş olduğu medeniyetlerden bahsedilir. İşte bu gelişim ve değişim sürecini geçmişte olduğu gibi bilek gücü ve zihin gücünü harmanlayarak tamamlarsak inşallah geleceğimiz çok daha güçlü olacaktır.” şeklinde konuştu.

Vali Pehlivan törene katılan öğrencilere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yaşatacak olan sizlersiniz” ifadelerini anımsatarak, “İşte o nesil bugün var. İnşallah yarın da var olacak ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacaklar.” dedi.

Sözlerinin son bölümünde şehit ve gazileri anan Vali Pehlivan, “Bugün vesilesiyle ebediyete irtihal etmiş, bugün de vermeye devam ettiğimiz aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.  Allah onlara rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Aynı şekilde ebediyete irtihal etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet hayatta olanlarına sağlık ve afiyetler diliyorum. Bu memleketin için mücadele eden yürekten çalışan bütün fertlere şükranlarımı sunuyorum. İnşallah daha nice yıllar biz böyle bir araya geleceğiz. Kahraman ecdadımızın torunlarını temsil eden Bayburtlu hemşerilerimiz ve gençlerimizle bu meydanlarda duygudaşlık yapacağız. Geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz” diye konuştu. 

Vali Pehlivan’ın ardından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okunarak halk oyunları gösterileri sergilendi. Tören çeşitli yarışmalarda derece elde eden öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve kortej geçişinin ardından sona erdi.

Kutlama törenlerine Vali Ali Hamza Pehlivan, Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Belediye Başkanı Mete Memiş, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.