Bayburt şühedanın izinde

Sarıkamış Harekatı’nın 104. Yıldönümünde ülke genelinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen anma etkinlikleri kapsamında Bayburt'ta Şehitlere Saygı Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Bayburt şühedanın izinde
Bayburt Postası - Birinci Dünya Savaşı'nda Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlatılan ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Vali Yardımcısı Coşkun Öztürk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Emniyet Müdür Vekili Murat Güney, kamu kurum ve kuruluşları,sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri,öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yürüyüş öncesinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından katılımcılara üzerlerinde ay yıldız ve ‘Gençlik Şuhedanın İzinde’ yazısı bulunan atkı ve bereler dağıtıldı.

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından marşlar eşliğinde Gençlik Merkezi önünden hareket eden yürüyüş korteji yaklaşık 3 kilometrelik mesafe kat ederek Aslan Dağı Vilayet Ormanı Bölgesi’ne geldi. Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden anma etkinliğinde Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Vali Pehlivan burada yaptığı konuşmada Sarıkamış Harekatı’nın 104. Yılı Anma Etkinlikleri vesilesiyle harekat sırasında şehit olan Mehmetçiklerimiz ile kutsal vatan toprakları uğrunda bugüne kadar canını feda eden aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle yad ettiğini söyledi. Sarıkamış’ın başlı başına bir vatan destanı olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “Sarıkamış bu aziz milletin hangi şartlar altında olursa olsun, yazında da kışında da zorlu koşullara bakmaksızın yollara düşüp vatan uğruna canını vermeyi göze almasının en önemli tarihi destanlarından birisidir. Sarıkamış’ta binlerce şehidimiz var. Allah hepsine rahmet eylesin şehitlerimizin hepsi bu topraklar için yollara düşmüşler, hepsi birbirinden kıymetli vatan evlatları,her biri başımızın tacı. Biz bugün onlar sayesinde yaşamımızı huzur ve güven içerisinde devam ettiriyoruz.” dedi.


Sarıkamış Harekatı’nın zaferle sonuçlanmamış olmasına karşın çok önemli mesajlar verdiğini ve bu mesajların çok iyi bir şekilde idrak edilmesi gerektiğini kaydeden Vali Pehlivan, “Aziz ecdadımız o dondurucu soğukta Allahuekber Dağı’nın eteklerinde tekbirler getirerek yol almaya çalıştı. Rahmetli Ali Hamza dedem bu ortam için ‘Soğuk Cehennem’ ifadesini kullanırdı. İşte Sarıkamış adeta soğuk cehennemdi. Ecdadımız,Mehmetçiklerimiz orada soğuk cehennemi yaşadı,canını vatan için feda etti ve Şehitler safında cennete doğru yol aldılar. İşte vatan savunması böyle bir şey; siz ateşler içinde yanar, soğukta donarsınız ki sizden sonra gelen nesiller rahat edebilsinler, hayatlarını güven içerisinde sürdürebilsinler. Orada verilen mücadeleler birçok cephede verilen mücadeleler gibi tarihe altın harflerle yazıldı. Bizler de bugünün nesilleri olarak o gün verilen mücadeleleri anlamaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Sarıkamış gerçekten nesilden nesile aktarmamız gereken mesajlar veriyor.” diye konuştu.

Vali Pehlivan Sarıkamış Harekatı’nın yıl dönümünde ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle şehitlerimizin anıldığını belirterek, “Bir nebze olsun onların yaşadıklarını anlamaya çalışıyoruz. Fakat onları tamamıyla anlayabilmemiz çok zor. Bu anma yürüyüşünü bir kaç kilometrelik kısa bir mesafede üstümüzü başımızı soğuk havaya uygun şekilde giyerek gerçekleştirdik. Buna rağmen belki biraz üşüdük,belki kısmen yorulduk. Ama düşünün Sarıkamış’ta vatan evlatları günlerce, gecelerce çok ağır şartlarda yol almaya çalışmıştı. İliklerine kadar işleyen soğuk havaya karşı kıyafetleri kafi gelmemiş, yiyecekleri, içecekleri tükendiği gibi korunabilecekleri, ısınabilecekleri bir imkanları da yoktu. Elleri, ayakları dondu, dermanları kesildi daha adım atamadılar ve canlarını teslim ettiler. Onları bu kış şartlarında ülkemizin sınır boylarında binlerce metrelik rakımlarda vatan nöbetine devam eden güvenlik güçlerimizin kahraman mensupları daha iyi anlar. Vatan nöbeti nesilden nesile devam ediyor. Bu vesileyle devletimizin milletimizin bekası için görev yapan kardeşlerimize vatan savunması hizmetlerinde üstün başarılar temenni ediyorum. Allah onlara da güç kuvvet versin. Sevgili gençler; bu ülkeyi, bu yüce devleti ve aziz milleti geleceğe hep birlikte taşıyacağız. O yüzden ecdadımızı iyi anlayalım, verilen mücadeleleri çok iyi idrak edelim. Bir yandan onlara dualar gönderip yad ederken, bir yandan da vazifelerimizin farkında olalım ve en iyi şekilde yerine getirelim. Ancak bu şekilde o soğukta donarak şehit olan aziz ecdadımızı daha iyi anlamış ve onların hatırasına sahip çıkmış oluruz. Sarıkamış Şehitlerimizi, bütün Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Allah hepsine rahmet eylesin. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Belediye Başkanı Mete Memiş ile GEnçlik ve Spor İl Müdürü Halil İbrahim Fazla da birer konuşma yaparak duygu ve düşüncülerini dile getirdi.

Anma etkinliği şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.