Bayburt evleri koruma bekliyor

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan: "Geriye kalan evlerin restorasyonu yapılarak 'Bu bir Bayburt sokağı' denilebilir" dedi.

Bayburt evleri koruma bekliyor
Bayburt Postası - Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan, taş duvarları, ahşap bezemeleri ve kırman örtüsüyle dikkati çeken eski Bayburt evlerinin korunmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

Kışın sıcağı, yazın ise serinliği muhafaza etmesiyle ünlü Bayburt taşı ile ahşaptan inşa edilen bu evleri, günümüzde merkeze bağlı Şingah, Kadızade, Mehmet Çelebi, Tuzcuzade, Veysel ve Karasakal mahallelerinin yanı sıra bazı köylerde de görmek mümkün. Taş duvarları, ahşap bezemeleri ve kırman örtüsüyle ilgi uyandıran Bayburt evlerinin korunması için çalışmalar yürütülüyor.

Bayburt Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bekir Kurtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 37 binanın sivil mimari örneği olarak tescil edildiğini belirterek "Bu evlerin sahiplerine 2863 sayılı yasa gereği proje ve uygulama desteği sağlanması üzerine davetiye gönderdik. Bunlardan altısı proje desteği almak için başvuruda bulundu." dedi. 

Kurtoğlu, başvuruların eylül ayına kadar devam edeceğini ifade ederek "Bunun sonunda başvuruları Bakanlığa sunacağız. Bakanlık bunları değerlendirecek. Bakanlık değerlendirmesinin sonunda proje desteğinin yüzde yüzü, uygulama desteğinin de en fazla yüzde 70'i şeklinde onarıma geçeceğiz." diye konuştu.

"Bayburt evleri de Osmanlı konut mimarisinin unsurlarını taşıyor"

Bayburt evleri üzerine araştırmalar yapan Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun Özkan ise Osmanlı geleneksel konut mimarisinin kendine has özellikleri bulunduğunu söyledi.

Konut mimarisinin şekillenmesindeki en belirleyici unsurların başında iklim geldiğini dile getiren Özkan, ikinci unsurun ise inanç olduğunu aktardı.

Özkan, Osmanlı konut mimarisinin en vazgeçilmez unsurlarının mahremiyet ve komşunun ışığını kesmemek olduğuna dikkati çekerek "Maalesef bugünkü şehirleşmelerde her ikisini de göremiyoruz." dedi.

Bayburt evlerinin de büyük oranda Osmanlı konut mimarisinin vazgeçilmez unsurlarını bünyesinde bulundurduğunu vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Bayburt'ta konut mimarisiyle ilgili bilgilerimizin en erken tarihlisi Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde verdiği bilgilere dayanıyor. Günümüze ulaşan Bayburt evlerini genel manada 19'uncu yüzyılın sonu, 20'nci yüzyılın başlarındaki konut mimarisinin örnekleri olarak ifade edebiliriz."

Özkan, Bayburt evlerinde, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığı mimari geleneğin ürünü olan bindirme tekniğinin kullanıldığına işaret ederek bu tekniğin yörede "kırman" olarak adlandırıldığını söyledi.

Prof. Dr. Haldun Özkan, Anadolu'nun diğer kentlerinde olduğu gibi Bayburt'ta da hızlı yapılaşmanın geleneksel mimariye zarar verdiğini belirtti.

Son yıllarda yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde geleneksel mimarinin hareketlenmeye başladığını ifade eden Özkan, tarihi yapıların restorasyonla korunmaya çalışıldığını söyledi.

Özkan, sanat tarihçileri olarak bu çalışmaları yeterli görmediklerini dile getirerek şehirlerde tek bir evi korumanın, ev mimarisi kültürünü yansıtamayacağını aktardı.

Bunun için bir sokak dokusuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özkan, "Bu sokak dokusu, Bayburt'taki geleneksel evlerin yan yana korunabileceği şekilde olmalı. En azından geriye kalan evlerin restorasyonu yapılarak 'Bu bir Bayburt sokağı.' denilebilir." dedi.

Özkan, her geçen gün hızla kaybolan bu kültüre sahip çıkılması ve bu mimari örneklerin korunarak geleceğe aktarılmasının Bayburt adına önemli olduğuna dikkati çekti.

Yok olma riskleri her geçen gün artan bu evlerin değerlendirilebilmesinin birçok yöntemi olduğuna işaret eden Özkan, şunları kaydetti:

"Bu evleri son yıllarda restorasyonlarla, yapılan çalışmalarla ki ev sahipleri içinde oturuyorsa devletin belirli oranlarda yardımları söz konusu. Kurumlara yapılan yardımlar var. Tescilli yapıların onarım ve restorasyonu bu anlamda söz konusu. Devletin resmi kurumları da birer tane ev bunlardan üstlenirse her kurumun kendince bir evi alıp restore etmesi düşünüldüğünde böyle bir sokak sağlıklaştırılması, bir Bayburt Sokağı, geleneksel bir sokak ortaya çıkabilir. Bunlar geleceğe bırakacağımız örneklerdir." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ikbal 7 yıl önce

devletin bu konuda tam destek vereceğine eminim ancak Bayburt belediyesi bu işi de eline yüzüne bulaştırır bundan eminiz. Yıllardır bu evlere dokunulmadı lütfen bu işi bilen insanlarla çalışılsın yoksa Bayburt sokakları ve altyapısına benzer bu iş de. Ayrıca çoruhun içler acısı haline de değinmeden geçemeyeceğim. BELEDİYEMİZDE KAÇ TANE DIŞ MİMAR KAÇ TANE PEYZAJ MİMARI VEYA KAÇ TANE İÇ MİMAR VAR MERAK EDİYORUM VE DE GENÇNELİN ÖNÜ NE ZAMAN AÇILACAK BU DA AYRI BİR SORUN umarım diğer projelerdeki aşırı başarısızlık canım bayburt evlerine yansımaz

Avatar
osman candan 7 yıl önce

Yanlış hatırlamıyorsam belediyenin tarihi binalar ile ilgili bir çalışması olmuştu 21 tane ev tepit edilmiş sahipleriyle görüşmüşlerdi ne sonuca varıldı bilemiyorum fakat güzel sonuçlar çıkacağı hususunda şüphem yok bayburtun tarihi değerleri ön plana çıkarılmalı belediye başkanının tarihe verdiği değeri biliyoruz ve diyoruzki utandırma bizi başkan projeleri hızlandır artık