'30. Yıl' Boğaz turu eşliğinde kutlandı

21 Haziran 1989 tarihinde uzun yılların uğraşı sonrası il olan Bayburt, bu yıl il oluşunun 30. yılını kutluyor.

'30. Yıl' Boğaz turu eşliğinde kutlandı
Bayburt Postası - Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Bayburt Kültür Yardım Derneği 30. Yıla özel bir kutlama programı düzenledi.

İstanbul’da düzenlenen kutlama programına 500'ün üzerinde Bayburtlu katıldı. Arnavutköy Marina'dan hareket eden gemide, Ataköy Marina’dan diğer davetli grubun da eklenmesiyle boğaz turu eşliğinde program gerçekleşti. Programın sunuculuğunu Ali Uğurlu yaptı.



Çeşitli ikramların yapıldığı programda bir konuşma yapan Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Genel Başkanı Hicabi Durmuş, Bayburt’un il olma hikâyesinden bahsederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

1947 yılında kurulan derneğin asıl amacının Bayburt’un il yapılması olduğunu, 20. yıl kutlamalarının Holiday Otel’de kutladıklarını 30. yılının ise boğazda kutladıklarını iafde etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ‘ikinci memleketim’ dediği Bayburt’un 21.06.1989 tarihinde 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmasının mimarı olduğunu hatırlatan Durmuş, “2018 TÜİK verilerine göre İstanbul’da Bayburt nüfusuna kayıtlı 120 bin 996 kişi bulunmaktadır. Bu sayıya bakıldığında İstanbul’da yaşayan Bayburtlu sayısı,Bayburt’tan daha çoktur. Dolayısıyla bu kardeşlerimize mutlaka ulaşarak, bilhassa genç kuşaklarla iletişim kurarak kültürel birikimlerimizi birbirimize aktarmalı onların bu büyük metropolde kaybolmasına izin vermemeliyiz. Bu itibarla hemşerilerimize sahip çıkmak maksadıyla Bayburt Kültür ve Yardım Derneği ve bağlı bulunan köy derneklerimiz ile her zaman bir gayret ve çalışma içerisinde olmaya devam ediyoruz. Yaptığımız futbol turnuvaları, gençlik buluşmaları, kurtuluş geceleri, dernek aktiviteleri, ramazan buluşmaları ve birçok çeşitli etkinliklerle üzerimize düşen misyonu yerine getiriyoruz. Çalışmalarımıza katkı sunanlara teşekkür ediyor, Bayburt’un il oluşunda emeği olan başta merhum Turgut Özal olmak üzere, bu karara imza atanları ve ilimize hizmet edip hayatını kaybeden büyüklerimize rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum” dedi.

Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı İsrafil Kahraman, Bayburt esli Belediye Başkanı Muammer Daştan, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt eski Valisi Musa Küçükkurt, İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Bayburt Milletevkili Fetani Battal’ın sırasıyla birer selamlama konuşması yaptığı programda Bayburt'ın il yapılmasında emekleri olan ve kararın altında imzası bulunan İçişleri eski Bakanı Ülkü Gökalp Güney de bir konuşma yaptı.



Güney, o dönem Gümüşhane Milletvekili olarak yer aldığı TBMM’de 21 Haziran 1989 günü Bayburt'un Vilayetlik kanununun görüldüğü oturumda yaptığı konuşmasının son kısmını paylaştı:

“Değerli Milletvekilleri, yetmiş yıllık bu davamızda emeği geçen herkese, her Bayburtlu’ya, ağabeylerimize, babalarımıza, en başta Başbakanımız Turgut Özal’a, Hükümetimize tüm Bayburtlular adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Bu tarihi oturumda bu kararı alan yüce meclisimize, üyelerine şahsım ve milletim adına teşekkür ederim.”

Güney, il oluş serüveninde tüm Bayburtlular’ın emeği olduğunu ve derneğin bu anlamda Bayburt’a olan vefa borcunu yerine getirdiğini belirterek, etkinliği düzenleyen dernek Başkanı Hicabi Durmuş, yönetim kurulu üyeleri ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Folklor gösterileriyle devam eden programda Bayburtlu sanatçılar Turan Ali, Sezai Seçen, Naim Coşkun, Bünyamin Oraç, Devran, Sehlan Burak ve Muhsin Bayburtlu’nun söylediği türkülerle gecenin ilerleyen saatllerine kadar sürdü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kenan 5 yıl önce

Bayburt'un cefasını bayburt'ta yaşayan garibanlar çekiyor, sefasını şehir dışında yaşayan zenginler sürüyor.

Avatar
Aziz 5 yıl önce

Ne kadar boş boş ve gösterişi ve şatafadı seven bir topluluğu. Boğaz turu yapacağınıza, harcadığınız parayı 3-5 öğrenciye burs verin. Hani yapılırsa Şehitler derneği düzenler... Yemekli davetiye verilir. Godamanlar, stk ve vakıflar yerler icerler. Toplanan para 50 bin TL... Yemeğin masrafı 80bin tele... Onuda şehitler ve gaziler derneği karşılar.. Yazık cok yazık...boiaz turuymuş... Sonuccccc... Koskoca 0(SIFIR)

Avatar
FATİH DİPSİZGÖL 5 yıl önce

BAYBURT'UN İL OLUŞUNUN 30. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI BAYBURT'TA YAPILMASI GEREKİRKEN, BU KUTLAMAYI İL DIŞINDA YAPMAK HANGİ AKILLA ÖRTÜŞÜYOR ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ.... BOĞAZI GEZERKEN İLİN SORUNLARINI DA BOĞAZI SEYREDEREK TARTIŞMIŞLARDIR UMARIM...YAZIK ÇOK YAZIK...

Avatar
Şafak Güngör 5 yıl önce

Kutlasan ne olur kutlamasan ne olur. Kutladında ne oldu?

Avatar
İDRİS ÇAMUR 5 yıl önce

BEN BİTLİS TE YAŞAYAN BİR KAMU GÖREVLİSİYİM BURADA ONLARCA TEKSTİL FABRİKASI VAR ADAMLAR MEMLEKETLERİNDE TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN İSTANBUL DAKİ İŞYERLERİNİ BİTLİS E TAŞIYOR BİRE BİR GÖRÜŞTÜĞÜM BİR ARKADAŞIM 270 KİŞİ ÇALIŞTIRIYOR 750 KİŞİNİN ÇALIŞACAĞI İKİNCİ FABRİKANIN TEMELİNİ ATTI YANİ BİR KİŞİ BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDECEK.BİZİMKİLERE GELİNCE BOĞAZDA BAYBURT UN İL OLUŞUNUN 30.YILINI KUTLUYOR İL OLMAK BAYBURT A NE GETİRDİ NE GÖTÜRDÜ BUNUN HESABINI KİTABINI YAPAN VARMI ACABA BİZİMKİ KURUSIKI MİLLİYETÇİLİK O GEMİDE KİMİN OLDUĞUNU BİLMİYORUM ANCAK BAYBURT LU İŞADAMLARININ VE SİYASİ ERKANIN OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM O İNSANLAR BAYBURT TAN GÖÇÜ ÖNLEMEK HATTA TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATMANIN YOLLARINI ARASALAR İYİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM MİLLETVEKİLİ SAYIMIZ İKİ OLDU DİYE NEREDEYSE GÖBEK ATACAĞIZ SİZ BOĞAZDA BOŞ BOŞ GEZMEYE DEVAM EDİN

Avatar
İbrahim 5 yıl önce

O gemide bir zamanlar kahvaltı vardı bayburt spor için düzenlenmişti verilen sözler vardı hepsi yalan oldu....

Avatar
ALOŞ 5 yıl önce

Şimdide köye doğru gidiş