1926’da kanunlaşan demiryolu hattı, Bayburt’tan geçseydi…

Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından birinin tam 90 yıl önce Bayburt’ta kurulması gündeme geldi.

1926’da kanunlaşan demiryolu hattı, Bayburt’tan geçseydi…
Bayburt Postası - Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından birinin tam 90 yıl önce Bayburt’ta kurulması gündeme geldi.

Erzurum’un ilk sanayi tesisi, Türkiye’de ise kurulan ilk 15 şeker fabrikasından biri olan Erzurum Şeker Fabrikası’nın kurulduğu 1956 yılından 31 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifine göre, bölgedeki pancar üretimi merkezinin Bayburt olabileceği ortaya çıktı.

Trabzon Mebusu Ahmet Muhtar tarafından Meclis’e sunulan ve daha sonra Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun olmak üzere çok sayıda ilin milletvekilleri tarafından imzalanan teklif için Trabzon-Erzurum Demiryolu’na ilişkin 9 gerekçe sıralanmıştı. Güzergâhı Bayburt’tan geçen demiryolu projesi daha sonra TBMM’de kanunlaşmış ve 1988 yılına kadar hükmünü korumuştu.

1926 yılında kanunlaştırıldıktan sonra tam 62 yıl yürürlükte olan demiryolu projesinin gerekçelerinden biri, Bayburt için oldukça önem arz ediyordu. Kanun ile birlikte sunulan gerekçelere göre, demiryolu güzergâhı Bayburt’tan geçtiği için bölgedeki pancar üretimi merkezinin de Bayburt olabileceği dikkat çekiyor.  

TBMM arşivinde ‘1341 Senesinde İnşaata Mübaşeret Edilmek Üzere Trabzon Erzurum Demiryolu İle Trabzon Limanı Keşfiyat ve İhzaratının 1340 Senesi Zarfında İcrası Hakkında (2/330) Numaralı Teklifi Kanunisi’ şeklinde yer alan kanunun gerekçeleri arasında Bayburt’ta kurulması düşünülen şeker fabrikalarına ilişkin ifade şöyle geçiyor:

“Pancar üretimi artırılıp Trabzon-Erzincan demiryolu sayesinde, Bayburt'a ulaştırılarak burada kurulacak büyük şeker fabrikalarında işletilmesi sağlanabilir. Bu şekilde pancar üretimi halkın refah seviyesini artıracaktır”

Bayburt'un kaderini çok yakından ilgilendiren Trabzon-Erzurum Demiryolu projesine ilişkin kanun, projenin kaynak bulunamadığı gerekçesiyle üzerinden 62 yıl geçmiş ve uygulama imkânı kalmadığı gerekçesiyle de yine Meclis tarafından yürürlükten kaldırılmıştı. Böylece, o dönem demiryolu ulaşımı dolayısıyla Bayburt için öngörülen şeker fabrikası gibi birçok ekonomik gelişim dinamiği de iptal edilen bu kanun ile birlikte bir türlü hayalden öteye geçemedi.

15 bine yakın çiftçiye hizmet veriyor

Öte yandan Türkiye’de kurulan ilk 15 şeker fabrikasından biri olan Erzurum Şeker Fabrikası, 1956’da Ilıca’da kuruldu. Bulunduğu kent ile birlikte Erzincan ve Bayburt’tan olmak üzere bölgede yaklaşık 15 bin çiftçiye hizmet veriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.