Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği’nin (BAYPROJE) yol haritası anlamına gelen stratejik planında, kısa vadede uygulanacak üç proje belirlendi… Bunlardan birincisi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında uygulanacak olan “Ödüllü Günlük Tutma Yarışması” ve “Ödüllü Öykü Yarışması”dır.

Bu yarışmaların amacı, Bayburt’un geleceğinin teminatı olan Bayburtlu çocuklarımızın ve gençlerimizin, Türkçe yazma becerilerinin ve gözlem yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Bu proje Bayburt Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilecektir. İkinci Proje ise, tüm üniversitelerde Bayburt konulu yazılacak Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinin parasal olarak ödüllendirilmesidir. Bu projenin amacı da, Bayburt’un ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarının bilimsel ve uygulama esaslı araştırılması, analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Bu proje kapsamında yaratılacak imkânlar sayesinde, Bayburt’un doğal ve kültürel değerleri sağlıklı bir şekilde tespit edilecek ve akılcı (bilimsel) bir biçimde değerlendirilecektir.

Üçüncü Projede de Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi’nin kurulması öngörülmüştür. Bu projenin amacı, Bayburt’un doğal kaynak açısından zengin olduğu öncü sektörlerinin (hayvancılık, organik tarım, doğal taş ve turizm gibi) rekabet yeteneklerinin geliştirilmesi, verimli ve daha çok üretebilmesinin ve böylece uluslararası rekabete açılabilmesinin sağlanmasıdır.  Böylelikle Bayburt’ta iş imkânları artırılmış ve refah seviyesi yükseltilmiş olacaktır.

Bu proje, kapsamlı olması nedeniyle çok paydaşlı olmak zorundadır. Bu nedenle Bayburt’taki kamu kurumlarının, özel sektör işletmelerinin, meslek kuruluşlarının, Bayburt Üniversitesi’nin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılmak zorunluluğu vardır. Söz konusu oluşturulacak güç birliğine kurumsal statü sağlanması ayrı bir önem arzetmektedir. 

Bu konuyla ilgili olarak, 30 Haziran 2011 tarihinde Sayın Valimizi, Belediye Başkanımızı, Rektörümüzü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı ziyaret ederek ön bilgi verdik ve fikirlerini paylaştık. Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi’nin kuruluşu ile ilgili nasıl bir yol haritasının izlenmesi gerektiği ve çalışmaların plan ve programlarının yapılması hususu görüşüldü. Türkiye çapında inovasyon ve bölgesel inovasyon konusunda uzman ve bilim adamlarının katılımıyla eylül ayında bir toplantı düzenlenmesi için mutabakat sağlanmış olup, ilgili çalışmalar BAYPROJE tarafından başlatılmıştır. 

Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi yukarıdaki amacına yönelik yürüteceği çalışmalarını, Bayburt’un öncü sektörlerinde faaliyette bulunan işletmeler ve bunlarla hammadde, aramalı, mamul mal ve hizmet alış-verişi yapan diğer işletmelerle işbirliği ve dayanışma içinde yürütecektir. Çünkü yenilikçilikle gerçekleştirilmesi amaçlanan verimlilik ve rekabet gücü artışından, tüm sektör işletmeleri faydalanacaktır. Bu nedenle, Bayburt Yenilik Merkezi’nin oluşumunda en başta söz konusu işletmelerin ikna edilerek gönüllü katılımlarının sağlanması gerekecektir.

Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi belirlenmiş öncü sektörlerde;
(1) Ar-Ge hizmetleri sunacak,
(2) Danışmanlık hizmetleri sağlayacak, 
(3) İşletmelere yönelik laboratuar hizmetleri sunacak,
(4) İşletmelere ve halka yönelik yenilik (inovasyon) farkındalığı kursları düzenleyecek,
(5) İlgili sektörlerin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kurslar düzenleyecek ve
(6) Diğer gerekli hizmetleri sunacak veya sağlayacaktır.

Yukarıdaki hizmetlerin niteliğinden anlaşılacağı üzere, Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi’nin sunacağı hizmetlerde Bayburt Üniversitesi’ne büyük görev düşmektedir. Sayın Rektörle yaptığımız görüşmede, bu konuda elinden gelen gayreti göstereceğini, Bayburt Üniversitesi’nin imkânlarını sunacağını ve bu projeye aktif olarak katkıda bulunacağını belirtmiştir. Ancak Üniversitemizin teknik şartlarının yeterli olmadığı alanlarda diğer üniversitelerin imkânlarından da yararlanma yoluna gidilmesi zorunlu olacaktır.

Eylül ayında yapmayı planladığımız Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi ve Kuruluş Çalışmaları konulu panel toplantıyı BAYPROJE olarak paydaşlarımız ile işbirliği içinde yürüteceğiz. Ayrıca bu konudaki gelişmelerden Bayburt kamuoyu bilgilendirilecektir.

Temmuz 2011

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.